DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 mai 2014
Nr. 530/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2014, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
BAIU BOGDAN ION, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- înșelăciune;
-fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (71 acte materiale).;

BAIU ADRIAN FLORIN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- complicitate la înșelăciune;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (4 acte materiale);

BAIU ION, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- complicitate la înșelăciune;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale);

CREȚU ION CRISTIAN, diriginte de șantier, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- complicitate la înșelăciune;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale);
- complicitate la fals intelectual;

DIACONESCU CONSTANTIN OCTAVIAN, inspector de specialitate și șef serviciu la Direcția Județeană de Control în Construcții Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene;
- complicitate la înșelăciune;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată(1 act material);
- fals intelectual;

ZEGREANU EMIL VICTOR, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (3 acte materiale);
- complicitate la fals intelectual;

POPA ION, primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
- fals intelectual;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2009 - martie 2010, inculpatul Baiu Bogdan Ion, în calitate de asociat și administrator al unei societăți comerciale, a beneficiat de un contract de finanțare încheiat cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit - APDRP, pentru realizarea unui proiect privind construirea și dotarea unei pensiuni turistice rurale, în comuna Stâlpeni, sat Rădești, județul Argeș. În acest context, cu rea credință, la prima cerere de plată a folosit și prezentat documente și declarații false sau inexacte, întocmite fie de el, fie în coautorat cu inculpații Baiu Adrian Florin, Baiu Ion, Crețu Ion Cristian, Diaconescu Constantin Octavian și Zegreanu Emil Victor.
Astfel, a reușit să obțină pe nedrept, de la autoritatea contractantă, atât suma totală de 169.024,27 lei, (din care suma de 135.219,42 lei provenind din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală și 33.804,85 lei cofinanțare din bugetul public național) cât și prelungirea termenului de execuție a contractului de finanțare.
Inculpatul Popa Ion, în calitate de primar al comunei Stâlpeni, județul Argeș, a semnat un document pe care l-a înaintat Direcției Naționale Anticorupție și care conține date nereale cu privire la începerea lucrărilor de construire la investiția societății comerciale administrată de inculpatul Baiu Bogdan Ion.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

La data de 16.12.2008, societatea comercială, reprezentată de inculpatul Baiu Bogdan Ion, a depus la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Argeș o cerere de finanțare privind aprobarea unui proiect, referitor la construirea și dotarea unei pensiuni turistice rurale în comuna Stâlpeni, sat Rădești, județul Argeș, contractul de finanțare fiind încheiat la data de 14.05.2009.
Potrivit proiectului depus, societatea comercială trebuia să construiască și să doteze o pensiune turistică rurală în comuna Stâlpeni, sat Rădești, județul Argeș, prevăzută cu un număr de 6 camere cu 12 locuri, pensiune ce urma să fie înscrisă în circuitul turistic național.
Lucrările de construcție la acest obiectiv s-ar fi realizat în perioada septembrie 2009 până în jurul datei de 15 noiembrie 2009, fără ca acestea să fi fost supravegheate de un diriginte de șantier. De asemenea, până la data de 05.11.2009, nu ar fi fost emisă nici autorizația de construire de către Primăria comunei Stâlpeni, al cărei primar este inculpatul Popa Ion.
În acest context, cu rea credință, la prima cerere de plată, inculpatul Baiu Bogdan Ion ar fi folosit și prezentat documente și declarații false sau inexacte(facturi, extrase de cont, contracte de achiziție etc.), întocmite fie de el, fie în coautorat cu inculpații Baiu Adrian Florin, Baiu Ion, Crețu Ion Cristian, Diaconescu Constantin Octavian și Zegreanu Emil Victor. Documentele ar fi fost depuse de către inculpatul Baiu Bogdan Ion la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, în mai mule etape, până în luna martie 2010.
Aceste documente ar fi stat la baza admiterii la plată a sumei de 338.048,54 lei (echivalentul a 84.931,30 euro). În data de 26 martie 2010, în contul bancar al beneficiarului a fost efectuată o plată, în sumă de 169.024,27 lei (din care suma de 135.219,42 lei provine din Fondul European de Agricultură și Dezvoltare Rurală – F.E.A.D.R., iar restul de 33.804, 85 lei reprezintă cofinanțare de la bugetul de stat).
Ulterior, accesării acestei sume de bani, inculpatul Baiu Bogdan Ion ar mai fi depus la autoritatea contractantă și alte documente falsificate în scopul prelungirii duratei de execuție a contractului de finanțare.
La data de 6 februarie 2012, inculpatul Popa Ion ar fi semnat un document ce conținea date nereale cu privire la începerea lucrărilor de construire, la investiția efectuată de firma inculpatului Baiu Bogdan Ion, în comuna Stâlpeni, sat Rădești, județ Argeș, deși acesta ar fi cunoscut faptul că, înainte de data eliberării autorizației de construire, la obiectivul mai sus menționat se efectuaseră deja lucrări de construire.
În cauză, a fost aplicată măsura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Baiu Ion Bogdan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MELIAN CLAUDIU, agent principal – șef Postului de Poliție Stănișești, județ Bacău, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:

- omisiune de a furniza cu știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri europene;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 13 ianuarie 2012, inculpatul Melian Claudiu a depus o cerere de finanțare la Oficiul Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Bacău prin care solicita un ajutor financiar nerambursabil pentru proiectul „Instalarea tânărului fermier” în satul Huțu, comuna Găiceana, județul Bacău.
În data 23 august 2012 între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și Melian Claudiu - Persoană Fizică Autorizată, a fost încheiat contractul de finanțare, acesta declarând în mod fals sediul social al persoanei fizice autorizate, la un imobil din satul Huțu, comuna Găiceana, județ Bacău.
Inculpatul Melian Claudiu nu a notificat Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit cu privire la rezoluțiunea contractului de comodat, ce avea ca obiect sediul social al „Persoanei Fizice Autorizate”, împrejurare care ar fi condus la nesemnarea contractului și implicit la neacordarea ajutorului financiar nerambursabil.
Dosarul cererii de plată a fost avizat de către APDRP, inculpatul intrând în posesia sumei de 103.759,00 lei.
Ulterior, în toamna aceluiași an, inculpatul Melian Claudiu a solicitat renunțarea la contractul de finanțare încheiat, iar la data de 1 noiembrie 2013, a returnat către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit suma de 103.759,00 lei, primită ca ajutor financiar nerambursabil.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MIHOC PETRICĂ ADRIAN, administrator la SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, respectiv de omisiune de a furniza cu știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri europene, fapta având ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri și fiind produse consecințe deosebit de grave, în formă continuată (4 acte materiale);

SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL, persoană juridică cu sediul social în județul Satu Mare, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, respectiv de omisiune de a furniza cu știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri europene, fapta având ca rezultat obținerea pe nedrept a acestor fonduri și fiind produse consecințe deosebit de grave, în formă continuată(4 acte materiale);

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2011-octombrie 2012, inculpatul Mihoc Petrică Adrian, în calitate de administrator al SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL și având de executat un contract ce privea un proiect FEADR, în mod repetat, a omis să furnizeze cu bună știință, datele cerute potrivit legii, pentru obținerea de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
De asemenea, acesta a subcontractat execuția lucrărilor unei alte firme, fără, a aduce la cunoștință acest lucru beneficiarului.
Prin aceste acțiuni și inacțiuni, inculpatul a prejudiciat comuna Săcuieu, jud. Cluj, cu suma de 2.533.789,30 lei.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

La data de 23 iunie 2011, între inculpatul Mihoc Petrică Adrian, administrator la SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL și beneficiarul - Comuna Săcuieu, jud. Cluj, a fost încheiat un contract de execuție a unor lucrări, în legătură cu un proiect FEADR, privind „Colectarea și epurarea apei uzate menajere, modernizare drum comunal, extinderea sistemului de alimentare cu apă și dotare Cămin Cultural Săcuieu”. Valoarea totală, eligibilă, a proiectului era de maxim 8.814.590 lei, echivalentul a 2.499.883 euro, finanțarea integrală fiind asigurată de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit - APDRP.
La data de 27 iulie 2011, SC „CROSS LAND CONSTRUCT” SRL ar fi subcontractat lucrările unei alte firme, încheind cu aceasta un contract de prestări servicii, la o valoare mai mică, ascunzând acest lucru față de beneficiar. Prin aceasta s-au încălcat prevederile legale care instituie în sarcina contractorului obligația de a furniza către APDRP toate informațiile legate de subcontractori. De asemenea, subcontractarea totală a achiziției nu este permisă pentru operațiunile derulate pentru cofinanțarea din FEADR.
Documentele false și inexacte pe care le-ar fi pus la dispoziție inculpatul Mihoc Petrică Adrian, prin care era atestat, în mod necorespunzător, faptul că lucrările sunt executate de SC „CROSS LAND CONSTRUCT” SRL, ar fi fost folosite la APDRP, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul alocat pentru proiectele FEADR.
Deși lucrările au fost executate în totalitate de firma subcontractoare, la data de 6 decembrie 2011, SC „CROSS LAND CONSTRUCT” SRL ar fi emis o factură fiscală în valoare totală de 2.120.276 lei, sumă care a și fost plătită de Primăria Săcuieu, două zile mai târziu. Această sumă de bani ar fi fost folosită, ulterior, pentru acoperirea unei facilități overdraft, acordată de o unitate bancară firmei inculpatului Mihoc Petrică Adrian.
Ulterior, printr-o adresă din data de 21 decembrie 2011, SC „CROSS LAND CONSTRUCT” SRL ar fi comunicat sistarea lucrărilor, către dirigintele de șantier.
Prejudiciul cauzat, de către cei doi inculpați, comunei Săcuieu se ridică la suma de 2.533.789,30 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților SC CROSS LAND CONSTRUCT SRL și Mihoc Petrică Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei DUMITRAȘCU CAMELIA ADRIANA, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 01.06.2010 - 31.08.2011, inculpata Dumitrașcu Camelia Adriana, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a efectuat achiziții intracomunitare de bunuri, respectiv servicii de la un număr de 23 furnizori din Comunitatea Europeană, pe care ulterior le-a revândut către 8 societăți comerciale cu sediile declarate în diferite state ale Uniunii Europene (al căror cod TVA nu era valabil sau era expirat), fără a putea justifica că acele bunuri/servicii au fost supuse tva în acele state.

Prin această modalitate, inculpata s-a sustras de la plata taxei pe valoarea adăugată în valoare de 13.552.844 lei și de la înregistrarea în evidența contabilă a unor cheltuieli cu marfa fără a avea documente justificative, diminuând astfel impozitul pe profit cu suma de 18.780 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ODEV MUSTAFA, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și complicitate la cumpărare de influență, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, inculpatul Odev Mustafa a înlesnit acțiunea de pretindere și primire a sumei totale de 16.000 de euro, exercitată de către inculpatul Ghiuriș Pavel de la inculpatul Vurgun Vedat, cunoscând că în schimbul acestor sume de bani pretinse inculpatul Ghiuriș Pavel a promis să intervină pe lângă lucrătorii de poliție competenți din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș, pentru a asigura ieșirea transporturilor cu parfumuri contrafăcute din România către Ungaria, fără efectuarea unui control amănunțit al transporturilor respective la punctul de frontieră susmenționat.
Din această sumă, inculpatul Odev Mustafa a primit conform înțelegerii, suma totală de 2.000 de euro (respectiv 500 euro la fiecare transport).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 februarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 noiembrie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 februarie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 februarie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 iulie 2017