DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr.995 din 20.03.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpata DOBREA MARINELA, fost director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie, de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea, infracțiunilor concurente de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea şi fals intelectual.

Condamnă pe inculpata DOBREA LUCIA RALUCA, fostă angajată în cadrul DGASPC Galaţi, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea, infracțiunilor concurente de: spălare de bani în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, participaţie improprie la neglijenţă în serviciu în formă continuată.

Condamnă pe inculpata RADU ALINA ŞTEFANIA, asociat unic şi administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 3 ani și 3 luni închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea, infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Condamnă pe inculpata BĂLAN LENUŢA, economist în cadrul unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 9 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru săvârşirea, infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Condamnă pe inculpata SERGHE ADRIAN, fost administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni, pentru săvârşirea, infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.

Condamnă pe inculpata BORSOS SANDOR, fost administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 3 luni, pentru săvârşirea, infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Condamnă pe inculpata MITINCU – CARAMFIL IULIAN, fost consilier juridic în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, la o pedeapsă 1 an și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 10 luni, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de neglijenţă în serviciu.

Față de inculpata AMBRINOC CARMEN, inspector principal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Galaţi, instanța a dispus achitarea.

Obligă pe inculpaţi la plata de despăgubiri către parte civilă D.G.A.S.P.C. Galaţi, după cum urmează:
- pe inculpaţii Dobrea Marinela, Borsos Sandor, Mitincu Caranfil Iulian în solidar, la plata sumei de 141.529,5 lei plus dobânda legală calculată asupra acestei sume de la data săvârşirii faptei, până la data plăţii efective.
- pe inculpaţii Dobrea Marinela, Radu Alina Ştefania, Bălan Lenuţa, Mitincu Caranfil Iulian în solidar, la plata sumei de 497.480,84 lei, plus dobânda legală calculată asupra acestei sume de la data săvârşirii faptei, până la data plăţii efective.
- pe inculpaţii Dobrea Marinela, Serghe Adrian, la plata sumei de 162.866,25 lei, plus dobânda legală calculată asupra acestei sume de la data săvârşirii faptei, până la data plăţii efective.
- pe inculpaţii Dobrea Marinela şi Dobrea Lucia Raluca, la plata sumei de 31.015,23 lei plus dobânda legală calculată asupra acestei sume de la data săvârşirii faptei, până la data plăţii efective.
Obligă, pe inculpata Dobrea Marinela la plata, cu acelaşi titlu, a sumei de 1.774,96 euro (în echivalent lei la data plăţii efective) către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - Oficiul de plăţi şi contractare PHARE.
Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Dobrea Marinela, Dobrea Lucia Raluca, Radu Alina Ştefania, Bălan Lenuţa, Serghe Adrian, Borsos Sandor şi Mitincu Caranfil Iulian la plata cheltuielilor judiciare în cauză în sumă de 800 lei.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la data de 30 martie 2010, vezi comunicatul nr. 111/VIII/3 din 7 aprilie 2010.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 aprilie 2010