DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 25 martie 2014
Nr. 328/VIII/3

COMUNICAT


La solicitarea reprezentanților mass media, Biroul de Informare și relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de:
1. STOICA IONEL – CĂTĂLIN, la data săvârșirii faptelor inspector principal în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Argeș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor concurente de:
- luare de mită;
- fals intelectual în formă continuată (3 acte materiale);
- uz fals;
- participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
2. POP MARIA, la data săvârșirii faptelor consilier superior în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Argeș, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor concurente de:
- luare de mită;
- fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale).

În cauză există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora suspecții Pop Maria și Stoica Ionel – Cătălin, în cursul lunii august 2013, cu ocazia unui control fiscal efectuat la o persoană fizică autorizată, au primit suma de 500 lei pentru a nu dispune măsurile legale ce se impuneau, ca urmare a aspectelor constatate. Tot cu această ocazie, cei doi funcționari au falsificat, prin atestarea unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, înscrisul oficial denumit Registrul Unic de Control ce aparținea persoanei fizice autorizate.
Acțiunea de fals consta în menționarea, în cuprinsul acestui registru, a faptului că activitatea de control a persoanei fizice autorizate s-ar fi efectuat în perioada 13.08.2013 – 15.08.2013. În realitate, această activitate s-a efectuat, integral, la data de 12.08.2013, la o altă adresă decât cea unde figura sediul persoanei fizice autorizate respective.
În continuare, la data de 19.08.2013, suspectul Stoica Ionel-Cătălin a falsificat ordinul de deplasare(delegație), emis de A.J.F.P. Argeș, prin menționarea, în cuprinsul acestui act, a faptului că, în perioada 19.08.2013 – 21.08.2013, s-a deplasat, cu autoturismul personal, la adresa persoanei fizice autorizate, pentru a efectua inspecția fiscală. Ulterior, a folosit acest înscris falsificat, în vederea decontării cheltuielilor de transport.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (13.09.2018):

La data de 27 iunie 2018, procurorii anticorupție au dispus față de cele două persoane soluția clasării, conform art. 16 alin 1, lit. b („fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) și c („nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea”) din Codul de Procedură Penală.
Din analiza probatoriului a rezultat că nu există probe suficiente care să susțină dincolo de orice îndoială săvârșirea de către persoanele respective a infracțiunilor de luare de mită.
În legătură cu celelalte acuzații, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe din care să rezulte că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor reținute în sarcina celor două persoane.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE