DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 iulie 2006
Nr. 93/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 37 de persoane care au alcătuit un grup infracţional având ca scop înlesnirea ieşirii şi intrării în ţară a unui mare număr de cetăţeni români, în condiţii de ilegalitate. Majoritatea sunt ofiţeri sau agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, după cum urmează:

a) patru ofiţeri de poliţie de frontieră din cadrul IJPF Satu Mare, inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită

- POP MIRCEA GHEORGHE
- LAZĂR DACIAN FLAVIUS
- NINTAŞ VASILE
- ANTAL CĂLIN

b) 25 de agenţi de poliţie din cadrul IJPF Satu Mare, inculpaţi pentru luare de mită sau trafic de influenţă

- POP DANIEL FELICIAN
- GHIURĂU SCHIESZ AURELIAN FLORIN
- TURDA IOAN
- LAURUK GHEORGHE
- CHIŞ IULIU MIHAI
- BERINDE COSTEL
- MICAŞ VALER VALENTIN
- ANTONESCU BRÂNDUŞAN TUDOR COSMIN
- BELEA VASILE CIPRIAN
- ANTONESCU CRISTIAN IOAN
- BERINDE GHEORGHE
- BORDEIANU DORINEL
- CÂMPEANU DAN SORIN
- CARPEN GRADEA POPESCU FLORIN MIHAI
- CHIŞ VASILE VALERIAN
- FOGHIŞ IOAN
- MOLDOVAN CRISTIAN
- NEGRU EUGEN MARIUS
- PAVEL SEBASTIAN GHEORGHE
- PETCA STELIAN BOGDAN
- RAFAN PETRE DANIEL
- SAS EDUARD COSMIN
- ŞERBAN MARCEL TOMA
- ŞIMONCA LUCIAN
- ŞTEFĂNUŢI PETRU

c) un lucrător din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor

- POP MIRCEA, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită

d) trei operatori de turism - administratori ai unor firme de turism din municipiul Satu Mare, inculpaţi pentru trafic de influenţă sau complicitate la trafic de influenţă

- PANDI ANDREI BENEDICT
- HUZĂU OLIMPIA MARIANA
- NOCACI ANA

e) 4 transportatori - persoane cu autoturisme personale aflate în relaţii strânse cu operatorii de turism, inculpaţi pentru dare de mită şi trafic de influenţă

- ZAHARI IOAN - IOSIF
- GULYA IANOS
- NEMETI MAGDALENA
- SILAGHI VALER

Din probele administrate a reieşit că, în perioada 2003-2005, cei trei administratori ai firmelor de transport cu sediile în municipiul Satu Mare au iniţiat şi organizat o filieră prin care au înlesnit plecarea sau revenirea în sau din ţări din spaţiul Schengen a unui număr de aproape 1000 de persoane - cetăţeni români - care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. Activitatea infracţională s-a petrecut pe fondul plecării masive a cetăţenilor români la muncă în ţări occidentale, pentru care, sub acoperirea unor excursii turistice, firmele de turism şi transport ofereau de fapt curse regulate pe anumite trasee de interes.

Filiera organizată de cei trei operatori de turism nu ar fi funcţionat dacă în gruparea infracţională nu ar fi fost atraşi ofiţeri şi agenţi ai Poliţiei de Frontieră din cadrul IJPF Satu Mare care îşi desfăşurau activitatea la punctele de frontieră Petea şi Urziceni. Administratorii firmelor de turism au stabilit relaţii personale cu unii poliţişti de frontieră şi vameşi angajaţi în punctele de frontieră prin care tranzitau clienţii lor, după care, în baza acestor relaţii, îşi traficau influenţa contra unor sume de bani pretinse clienţilor, în plus faţă de costul biletului de călătorie ori a pachetului turistic cumpărat. O parte din "taxele" colectate în felul acesta de la călători erau plătite poliţiştilor sau vameşilor.

Procurorii anticorupţie au reţinut că poliţiştii şi ofiţerii de poliţie au pretins şi primit, în mod direct sau prin intermediul transportatorilor, sume cuprinse între 30 şi 300 euro/persoană pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. Un aspect esenţial a fost acela că foarte multe din persoanele care s-au deplasat în şi din ţări din spaţiul Schengen, respectiv Italia, Franţa, Spania, Portugalia, prin intermediul acestor firme, se aflau în situaţie de ilegalitate, în sensul că la ieşirea din ţară nu deţineau suma de 500 de euro, ori nu puteau dovedi că, de la ultima intrare în ţară, au stat pe teritoriul României o perioadă minimă impusă pentru a putea călători din nou, iar pe de altă parte, la intrarea în ţară, majoritatea acestor persoane aveau termenele legale de şedere în spaţiul Schengen depăşite.

După încasarea sumelor de bani, poliţistul de frontieră care efectua controlul documentelor aplica în paşaport ştampila de ieşire/intrare, după caz, şi nu mai introducea în baza de date faptul că persoana în cauză a depăşit termenul legal de şedere.

Pentru administrarea probatoriului ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în colaborare cu cei ai Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI au audiat aproape 500 de persoane în calitate de martori.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

De asemenea procurorii au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor pentru alte posibile fapte de natură penală, săvârşite de lucrători ai poliţiei de frontieră din cadrul IJPF Satu Mare şi Oradea şi de administratori ai firmelor de turism, alţii decât cei care fac obiectul acestui dosar.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 decembrie 2019