DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 martie 2014
Nr. 274/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului:

COMAN VALENTIN, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 01.11.2012, inculpatul Coman Valentin i-a pretins unei martore denunțătoare suma de 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Galați, ce aveau repartizat spre soluționare un dosar penal, cu promisiunea că îi va determina pe aceștia să dispună judecarea în stare de libertate a soțului denunțătoarei.
Acțiunile de pretindere a sumei de 15.000 euro au fost reluate de inculpat la data de 27.11.2012, iar la data de 22.01.2013, când s-a realizat acțiunea de prindere în flagrant, acesta a primit de la denunțătoare suma de 15.000 euro, pretinsă anterior.

În prezența apărătorului ales, inculpatul COMAN VALENTIN a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a următoarei pedepse:

3 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, cu respectarea următoarelor obligații:

- să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;
- să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
- să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței;
- să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Coman Valentin, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției vor fi trimise la Tribunalul Galați.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 mai 2014