DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

6 iunie 2006

Nr. 79/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală a următorilor inculpaţi:

- COPOS GHEORGHE, senator, fost vicepremier în Guvernul României, acţionar la SC ANA ELECTRONIC SA, SC ANA GROUP SA, SC ANA  HOTELS SA, SC ANA PAN SA, SC ANA TELEFERIC SA, SC ANA INTERNATIONAL SA, SC ANA IMEP SA şi SWITEL CORPORATION, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

- ROZA GILIO GIUZEPE, cetăţean român, acţionar la SC ANA ELECTRONIC SA, SC ANA GROUP SA SC ANA PAN SA, administrator unic (director) la SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL, membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID"

- RAŢIU STELIAN IOAN, administrator la SC TRANSILVANIA INTERNATIONAL SRL,

În acelaşi dosar procurorii anticorupţie au dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală a inculpaţilor :

-CRISTEA NICOLAE, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale «Loteria Română», în prezent consilier în cadrul CNLR, membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID"

- ROGOVEANU GABRIEL, agent imobiliar la SC EUROEST INVEST SRL

Din probele administrate a reieşit că în perioada iulie – decembrie 2004, învinuitul Copos Gheorghe, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul SC ANA ELECTRONIC SA, împreună cu învinuitul Roza Gilio Giuzepe, asociat la SC Ana Electronic SA şi administrator la SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL şi cu sprijinul  învinuiţilor Cristea Nicolae, director general la SC Compania Naţională "Loteria Română" SA (CNLR) şi Rogoveanu Gabriel, agent imobiliar la SC EUROEST INVEST SRL, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 lei ROL (peste 1 milion de Euro la valoarea cursului de schimb de la acea dată). Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare – cumpărare, respectiv persoana juridică SC Rom Tour G.M. Impex SRL şi persoanele fizice Ghinea Niculaie şi Matei Ion, inculpaţii au ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa zis "pachet" de 38 spaţii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA către Compania Naţională Loteria Română".

Acelaşi mecanism a fost folosit şi la achiziţia de către CNLR a spaţiului comercial din Cluj Napoca de la SC TRANSILVANIA OIL SRL prin intermediul învinuitului Raţiu Stelian Ioan.

Săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin "metoda interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare – cumpărare" între SC ANA ELECTRONIC SA şi CNLR a reieşit în urma activităţilor de urmărire penală, din documentele aflate la dosarul cauzei, actele de control întocmite de Curtea de Conturi a României şi Direcţia de Audit Public Intern din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, precum şi prin constatările tehnico – ştiinţifice întocmite de Garda Financiară şi specialişti din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Institutului Criminalistic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Din aceste documente a rezultat că, după ce în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din cadrul CNLR s-a aprobat oferta de achiziţie a celor 38 de spaţii comerciale, în sumă de 211.407.008.288 lei ROL, acceptare care a fost comunicată firmei SC ANA  ELECTORNIC SA, aceasta din urmă, reprezentată de învinuiţii Copos Gheorghe şi Roza Gilio Giuzepe, a încheiat tranzacţii cu alte persoane din care reiese că aceleaşi spaţii s-au vândut cu suma de numai 53.562.521.009 lei ROL (de 3,94 ori mai puţin). Astfel, spaţiile comerciale au fost vândute fictiv către persoanele fizice Ghinea Niculaie şi Ghinea Antoaneta (5 spaţii), Matei Ion şi Matei Maria Gilda (7 spaţii) şi către persoana juridică SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL (26 spaţii). După circa 7-10 zile aceleaşi spaţii comerciale au fost revândute de persoanele interpuse către Compania Naţională Loteria Română, la aceeaşi valoare cu cea trecută în oferta iniţială a SC ANA ELECTRONIC SA şi aprobată de AGA din cadrul CNLR, adică 211.407.008.288 lei ROL. Menţionăm că persoanele fizice interpuse nu au văzut aceste 12 spaţii, inculpatul Gheorghe Copos fiind cel care le-a propus cumpărarea lor, spunându-le că CNLR este interesată de achiziţionarea spaţiilor, însă la preţuri mult mai mari. De altfel, cei doi interpuşi nu aveau banii necesari plăţii, aceştia achitând către SC Ana Electronic contravaloarea spaţiilor, abia după ce au primit o parte din bani de la CNLR.

În cazul în care vânzarea, respectiv cumpărarea celor 38 de spaţii comerciale s-ar fi derulat în mod direct între  SC ANA ELECTRONIC SA şi Compania Naţională "Loteria Română" SA, SC ANA ELECTORINIC SA ar fi datorat un impozit pe profit în cuantum de 25% aferent unor venituri de 211.407.008.288 lei ROL şi nu aferent veniturilor înregistrate de SC ANA ELECTRONIC SA în urma vânzărilor fictive către interpuşi, în sumă totală de numai 53.562.521.009 lei ROL (de aproape 4 ori mai mică).

Alegerea interpuşilor de către învinuiţii Copos Gheorghe şi Roza Gilio Giuzepe nu a fost întâmplătoare fiind preferate  două persoane fizice care, la data derulării tranzacţiilor, nu datorau impozit la bugetul de stat pentru astfel de venituri, iar persoana juridică SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL era microîntreprindere, calitate în care era obligată să plătească la data acestor tranzacţii un impozit pe venit prin aplicarea unei cote de numai 1,5% din cifra de afaceri.

Mai mult, prin intermediul noilor proprietari, în procesul de vânzare – cumpărare s-a ascuns faptul că bunurile dobândite de la stat în mod gratuit prin efectul Legii nr. 15/1990 au intrat din nou în proprietatea statului dar, de această dată, cu plată.

În cazul acestor tranzacţii s-a ajuns la situaţia paradoxală în care învinuitul Roza Gilio Giuzepe, în calitate de administrator (director) al SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL să achiziţioneze cele 26 de spaţii comerciale pentru care el însuşi întocmise şi transmisese oferte de vânzare către CNLR , iar aceasta acceptase oferta.

Mai mult decât atât, prin vânzările alternative, spaţiile achiziţionate de SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL de la SC ANA ELECTRONIC SA au fost achitate din banii  proveniţi de la CNLR şi nu din banii proveniţi din activitatea anterioară a SC ROM TOUR G.M. IMPEX SRL.

Menţinerea învinuiţilor în funcţii de conducere a determinat serioase dificultăţi în stabilirea adevărului, din cauza controlului pe care aceştia îl exercitau asupra funcţionarilor din subordine şi a legăturilor pe care le aveau cu organele ierarhic superioare din sistem sau cu organele de control din cadrul sistemului.

Dosarul cauzei a fost trimis astăzi, 06 iunie 2006, spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cazul învinuiţilor Copos Gheorghe şi Cristea Nicolae s-a dispus instituirea sechestrului asigurator prin indisponibilizarea sumelor de bani aflate în conturile acestora, până la concurenţa sumei care reprezintă valoarea prejudiciului.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 august 2014