DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 februarie 2014
Nr. 151/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpați:
LIPAN SECU DRAGOȘ, administrator al unei firme din Botoșani și administrator delegat al societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și spălare a banilor, ambele în formă continuată,
LIPAN SECU MARIANA, (soția primului menționat), în sarcina căreia s-au reținut complicitate la infracțiunea de luare de mită și spălare a banilor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2009, inculpatul Lipan Secu Dragoș a avut calitatea de administrator delegat al societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov (societate ai cărei asociați sunt o persoană juridică și una fizică străine), conform mențiunilor cuprinse în actul constitutiv al societății, în deciziile consiliului de administrație al societății și în procurile speciale date de administratorul societății. În această perioadă, în mod repetat, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins de la doi denunțători și, prin intermediul soției sale inculpata Lipan Secu Mariana, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Insulele Gran Canaria de către inculpați împreună cu denunțătorii în vara anului 2007 și un autoturism marca Chrysler Sebring. Foloasele au fost primite pentru ca, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, inculpatul Lipan Secu Dragoș să cumpere de la denunțători terenuri forestiere situate pe teritoriul României, la prețuri prestabilite.
În perioada 2008 – 2009, inculpații Lipan Secu Dragoș și Lipan Secu Mariana au disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 4.450.000 lei și a autoturismului marca Chrysler Sebring, primite cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de donație mobiliară și a unui contract de vânzare cumpărare.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:
Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în cursul anului 2006, inculpatul Lipan Secu Dragoș, în calitatea sa de reprezentant al societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, societate care avea ca obiect de activitate achiziția de terenuri forestiere pe teritoriul României i-ar fi creat denunțătorului convingerea că este singura persoană din România, care poate decide în numele societății comerciale sus-menționate, ce cumpără, cât cumpără, prețul la care cumpără și de la cine cumpără.
În cursul anului 2006, denunțătorul ar fi intermediat cumpărarea, de către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, reprezentată de inculpatul Lipan Secu Dragoș, a mai multor suprafețe de terenuri forestiere, denunțătorul acționând ca reprezentant al vânzătorilor respectivelor suprafețe de terenuri forestiere.
Cu ocazia semnării documentelor, inculpatul Lipan Secu Dragoș ar fi prezentat denunțătorului înscrisuri care i-au întărit acestuia convingerea că, în numele societății comerciale sus-menționate, inculpatul Lipan Secu Dragoș era singurul care decidea ce cumpără, cât cumpără, la ce preț cumpără și de la cine cumpără terenuri forestiere pe teritoriul României. Această convingere a fost întărită și de faptul că toate discuțiile care s-au finalizat cu o înțelegere privind vânzarea – cumpărarea de terenuri forestiere, au fost materializate prin încheierea documentelor și încasarea sumelor convenite cu ocazia respectivelor discuții.

În acest context, în cursul lunii iunie 2007, inculpatul ar fi condiționat achiziția de terenuri forestiere de la denunțători, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, de primirea contravalorii unui sejur în Insulele Gran Canaria, pentru el și pentru Lipan Secu Mariana. La data de 01.08.2007, denunțătorul a cumpărat, cu suma de 26.818 lei, un pachet turistic pentru destinația Insulele Gran Canaria, pentru cei doi inculpați și pentru cei doi denunțători.
Luând cunoștință de faptul că denunțătorii intenționau să achiziționeze mai multe suprafețe de terenuri forestiere, pe care să le vândă ulterior către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în calitatea sa de reprezentant legal al societății, inculpatul Lipan Secu Dragoș s-a angajat să cumpere respectivele terenuri forestiere de la denunțători, condiționând încheierea contractelor de vânzare cumpărare de primirea unui procent din profit.
Ulterior, înainte de a se demara achiziția de terenuri forestiere în numele S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, în data de 22.01.2008, inculpatul a pretins de la denunțători, cu titlu de avans, suma de 1.650.000 lei și, prin intermediul soție sale Lipan Secu Mariana, a primit această sumă, în scopul mai sus menționat. În aceeași zi, pentru a disimula fapta de corupție, la inițiativa inculpatului, a fost semnat și autentificat un contract de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei inculpatei Lipan Secu Mariana.
Ca urmare, în perioada februarie - iunie 2008, societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, reprezentată legal de Lipan Secu Dragoș, a încheiat 9 contracte de vânzare/cumpărare cu denunțătorii, pentru suprafața totală de 2.253,92 hectare terenuri forestiere, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul sumei de 6.360.958,87 euro la acea dată).
Respectivele suprafețe de terenuri forestiere fuseseră inițial achiziționate de către denunțători, în perioada ianuarie – iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei. Un calcul sumar arată că, în urma tranzacțiilor sus-menționate, denunțătorii au obținut un profit de aproximativ 6.583.543 lei.
În cursul lunii octombrie 2008, având la dispoziție toate documentele, inculpatul Lipan Secu Dragoș a refăcut calculul profitului realizat de către denunțători, prin tranzacționarea terenurilor forestiere sus-menționate, stabilind că mai trebuie să-i fie virată suma de 1.600.000 lei, în baza înțelegerii prealabile avute cu denunțătorul, conform căreia i-ar fi revenit cel puțin 30% din profitul realizat de denunțători. Astfel, la data de 10.10.2008, Lipan Secu Dragoș a mai primit, prin intermediul soției sale, suma de 1.600.000 lei , fiind semnat și autentificat un contractul de donație mobiliară, conform căruia denunțătorul a „donat” suma de 1.650.000 lei către inculpata Lipan Secu Mariana, pentru a disimula fapta.
Totodată, în data de 15.10.2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și a primit de la același denunțător, cu titlu de mită, suma de 1.200.000 lei, pentru ca, în viitor, în numele societății comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Brașov, să mai achiziționeze de la acesta diverse suprafețe de terenuri forestiere, în condițiile unui procent din câștigurile realizate.
Pentru disimularea primirii de către inculpatul Lipan Secu Dragoș a sumei de 1.200.000 lei, cu titlu de mită, la inițiativa acestuia, a fost încheiat contractul de donație mobiliară din data de 15.10.2008, în aceeași zi în care s-au și virat banii in contul lui Lipan Secu Mariana.
În același context, în vara anului 2008, inculpatul Lipan Secu Dragoș a pretins și ulterior a primit de la denunțător un autoturism marca Chrysler Sebring. Primirea autoturismului a fost disimulata printr-un contract de vânzare cumpărare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 aprilie 2015