DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr.12 din 24.01.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul gen. mr. (r) TRANDAFIR PETRE, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Dobrogea, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul col. (r) COMAN NECULAI, fost prim-adjunct al inspectorului şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul col. COSTACHE VIOREL, inspector şef al I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 3 ani închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul col. NICULAE ANDREI GABRIEL din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals, complicitate la fals intelectual şi complicitate la uz de fals.
Condamnă pe inculpatul mr. ALEXANDRESCU GABRIEL din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funții elective, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals, complicitate la fals intelectual, complicitate la uz de fals, toate în formă continuată și asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Condamnă pe inculpații: lt. col. DATCU COSTEL, cpt. BUGNAR MARIUS SORIN și mr. DEOŞLEA LIVIU, toți din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpații: lt. col. CREŢU SORIN MARIUS, cpt. NICULAE FLORIN, lt. BUGNAR ADRIAN MIHAI, toți din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul col. (r) ROMANESCU EUGEN, fost ofiţer în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre Bucureşti, la o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpații: col. (r) ALECU VIOREL, col. (r) GAICU DĂNUŢ MIHAIL, mr. DUMITRESCU LAURENŢIU-GEORGE, cpt. CIOROIU NICUŞOR-CIPRIAN, plt. adj. TĂNASE MIHAI, toţi din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul lt. ŢÎNCĂ DUMITRU, din cadrul I.S.U. „Dobrogea” Judeţul Constanţa, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de: fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată.
Achită pe inculpatul contraamiral (r) RUSMĂNICĂ MIRCEA, fost Comandant al Flotei Constanţa, pentru săvârșirea infracțiunilor de: instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
Obligă pe inculpaţii Trandafir Petre, Coman Neculai, Costache Viorel, Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel, Datcu Costel, Bugnar Marius Sorin, Creţu Sorin Marius, Deoşlea Liviu, Niculae Florin, Bugnar Adrian Mihai, Romanescu Eugen, Alecu Viorel, Gaicu Dănuţ Mihail, Dumitrescu Laurenţiu George, Ciororiu Nicuşor Ciprian şi Tănase Mihai la plata sumei de câte 5600 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimise în judecată de către DNA la data de 20 iulie 2009, vezi comunicat nr. 177/VIII/3 din 20 iulie 2009.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 20 iulie 2009