DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

67/VIII/3/ 15 mai 2006

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui VÂNĂTU VALERIU, fost preşedinte al filialei Timiş a Organizaţiei Sindicale CNSLR Frăţia, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- trafic de influenţă în formă continuată,

- cumpărarea influenţei unui funcţionar

- fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor: LACZKO STĂNCULESCU FRANCISC, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, şi faţă de PETRULE TEOFIL pentru complicitate la trafic de influenţă.

Din probele administrate în cauză a rezultat că în perioada 2002-2003, inculpatul Vânătu Valeriu a pretins şi primit 23.300 euro şi 300 RON de la reprezentanţii a trei societăţi comerciale din Lugoj şi a uneia din Timişoara pentru a le obţine, cu ajutorul funcţionarilor din conducerea Ministerului Transporturilor sau Autorităţii Rutiere Române, autorizaţii necesare activităţii de transport rutier internaţional. De menţionat că, în perioada 1990-1995, inculpatul a activat în mişcarea sindicală CNSLR Frăţia îndeplinind mai multe funcţii, printre care şi cea de preşedinte a filialei Timiş, ceea ce i-a permis să cunoască şi alţi lideri sindicali din organizaţiile teritoriale şi din structura centrală. Ulterior, în perioada 2002-2003, după ce unii lideri din cadrul acestei mişcări sindicale au acces la funcţii de conducere din Ministerul Transporturilor, Vânătu Valeriu s-a prevalat de influenţa sa asupra acestora, precum şi de relaţiile sale cu fostul ministru Miron Mitrea, fostul secretar de stat Traian Panaiat, ori cu fostul director al Autorităţii Rutiere Române Suciu Florin, pentru a pretinde şi primi de la mai mulţi operatori de transport rutieri internaţionali de marfă din judeţul Timiş sume de bani. În schimbul banilor, inculpatul a obţinut autorizaţii de transport pentru firmele respective, deşi acestea nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. Din actele de urmărire penală nu a rezultat existenţa unor relaţii de natură infracţională între inculpat şi reprezentanţii fostei conduceri a Ministerului Transporturilor sau a Autorităţii Rutiere Române care au aprobat eliberarea autorizaţiilor. Autorizaţiile au fost obţinute de inculpat in baza relaţiilor de prietenie întreţinute şi cultivate cu aceştia, din perioada în care au activat în mişcarea sindicală.

După punerea sa sub învinuire, pentru a ascunde săvârşirea infracţiunilor de corupţie comise în legătură cu reprezentanţii firmelor de transport rutier, a falsificat 3 contracte de comision şi consultanţă cu firmele respective. În cursul urmăririi penale s-a prevalat de aceste înscrisuri pentru a crea o aparenţă de legalitate în ce priveşte obţinerea autorizaţiilor de transport.

Totodată, din probele administrate de procurori a mai reieşit că, în cursul lunii noiembrie 2005, inculpatul Vânătu Valeriu a cumpărat influenţa pe care învinuiţii Laczko Stănculescu Francisc şi Petrule Teofil pretindeau că o au asupra unor funcţionari din conducerea SC Metrom SA Braşov, oferindu-le suma de 50 milioane lei. În schimb, inculpatul ar fi fost favorizat la achiziţionarea unei locomotive LDH din patrimoniul societăţii SC Metrom SA Braşov, în mod preferenţial şi la un preţ subevaluat (de peste 30 ori mai mic decât suma la care fusese evaluată iniţial). Locomotiva a intrat în patrimoniul SC Mac Vest SA Lugoj al cărei administrator şi director era inculpatul Vânătu Valeriu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei faţă de Vânătu Valeriu privind activitatea desfăşurată în calitatea sa de administrator şi de director al SC Mac Vest SA Lugoj în legătură cu regionala CFR Timişoara, existând date şi indicii că inculpatul, profitând de relaţiile privilegiate cu fosta conducere a Ministerului Transporturilor, a obţinut contracte de prestări de servicii avantajoase, cu încălcarea dispoziţiilor legale.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 mai 2012