DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
31 ianuarie 2014
Nr. 79/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CENGIZLER CEYHUN, avocat în Baroul București, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată (câte trei acte materiale fiecare).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada iunie - septembrie 2012, inculpatul Cengizler Ceyhun a pretins și a primit de la o persoană (denunțător în prezenta cauză) promițându-i că se va prevala de influența pe care o avea asupra polițiștilor și magistraților-procurori care instrumentau o cauză penală, astfel încât să îi determine să adopte o soluție favorabilă denunțătorului.
Concret, la data de 22 iunie 2012, după ce împotriva clientului său s-a luat măsura obligării de a nu părăsi țara, avocatul Cengizler Ceyhun i-a pretins și a primit 4.000 lei, bani pe care a susținut că erau destinați polițiștilor, astfel încât aceștia să aibă o atitudine pozitivă față clientul său.
În cursul lunii septembrie 2012, avocatul Cengizler Ceyhun a pretins și a primit 15.000 USD de la denunțător, bani ce ar fi fost destinați magistraților care instrumentau dosarul, susținând că îi va determina să „îl închidă” în termen de trei săptămâni de la data plății.
Ulterior, tot în cursul lunii septembrie 2012, avocatul a pretins clientului său suma de 5.000 euro și a primit 3.500 euro, susținând că o va remite polițiștilor care lucrau în dosar, pentru ca aceștia „aranjeze declarațiile” astfel încât clientul său să fie disculpat.

2. În perioada februarie - martie 2013, inculpatul Cengizler Ceyhun, i-a promis unui alt client că „îi va rezolva” problema judiciară cu care se confruntă prin intermediul „relațiilor” sale din rândul polițiștilor și magistraților-procurori care instrumentau cauza. În acest sens, avocatul i-a solicitat acestuia și fiului său (ambii denunțători), sumele de bani despre care a susținut că vor fi remise celor în drept să decidă soluția în dosarul în care clientul său avea calitatea de inculpat.

Concret în perioada februarie – 28 martie 2013, inculpatul Cengizler Ceyhun a pretins 2.000 lei de la denunțător, pentru a-i înmâna polițiștilor care lucrau într-o cauză a Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în scopul de a-i determina să instrumenteze dosarul în așa fel încât clientul său să poată obține o soluție de scoatere de sub urmărire penală,
La data de 29 martie 2013, inculpatul a pretins 200 lei promițând că va uza de influența sa pentru a-i determina pe lucrătorii locului de detenție unde tatăl denunțătorului era încarcerat să primească un pachet cu alimente,
În aceeași zi a pretins 3.000 USD, 5000 lei și 5.000 euro, promițându-i denunțătorului că va uza de influența pe care o are asupra magistraților care vor judeca propunerea de arestare preventivă a tatălui său, formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București în aceeași cauză, pentru a-i determina pe aceștia să dispună cercetarea în stare de libertate a clientului său (tatăl denunțătorului).
Din totalul banilor pretinși, inculpatul Cengizler Ceyhun a primit 5.300 euro, 3.000 USD și 5.300 lei, despre care a susținut că vor fi remise celor în drept să decidă soluția în dosarul în care denunțătorul avea calitatea de inculpat.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile aparținând inculpatului Cengizler Ceyhun, în vederea confiscării speciale a sumelor de bani care au făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitorului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 iunie 2014