increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 ianuarie 2014
Nr. 65/VIII/3

COMUNICAT


În completarea informaţiilor referitoare la dosarul penal în care au fost efectuate percheziţii domiciliare în 17 locaţii din municipiile Bucureşti şi Sibiu (detalii în comunicatele nr. 59 şi 63 din 28 ianuarie 2014), Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

MÎRZAC MARIAN, fost director general al unei societăţi de asigurări, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice

MUSTĂŢEA RADU, membru Consiliul de Administraţie al aceleiaşi societăţi de asigurări şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals

GIURGEA OVIDIU IOAN CEZAR, funcţionar în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora :
În intervalul mai – iunie 2013, învinuiţii Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, în calităţile sus menţionate, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, învinuitul Mîrzac Marian și o altă persoană (proprietar al unor societăți prin intermediul cărora deține și controlează o societate de asigurări) au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) asupra activităţii societății de asigurări respective, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi. În acest context, în cursul lunii iunie 2013, învinuitul Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a o influența pe învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., astfel încât o anumită persoană să ocupe funcţia de director al societății de asigurări, cu nerespectarea condiţiilor legale,
Finanţatorul grupării infracţionale constituite (persoana care deține și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Mîrzan Marian (care a ocupat această funcţie în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea A.S.F. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii A.S.F., ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societății de asigurări și pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor
Finanţatorul grupării infracţionale constituite l-a desemnat ca intermediar în relaţia cu Mîrzac Marian, pe Mustăţea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum și informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă.
Gruparea infracţională susmenţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul A.S.F.
Concret, în schimbul protecţiei oferite societății de asigurări, Mîrzac Marian a primit, în luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta și societatea de asigurări, iar în luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societății de asigurări.

În schimbul acestor foloase, Mîrzac Marian, având calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. şi atribuţii în sensul supravegherii şi controlului legalităţii funcționării societăţilor de asigurări, a reuşit să influenţeze concluziile a două controale dispuse de autoritatea susmenţionată, să coopteze diverşi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din cadrul A.S.F. în grupul infracțional constituit şi să divulge informaţii care nu erau destinate publicităţii în scopul favorizării societății de asigurări.

La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar în cadrul A.S.F., la solicitarea lui Mîrzac Marian, a sustras un document transmis eronat către A.S.F. de o angajată a societății de asigurări, document care releva încălcări grave ale normelor A.S.F. de către angajaţi ai societății. În acelaşi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul instituţiei numărul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax și l-a șters din memoria aparatului. Situația în care respectivul document ar fi fost adus la cunoştinţă conducerii A.S.F. ar fi impus declanşarea, în mod obligatoriu, a unui control activităţii societății de asigurări.
Anterior, în perioada martie - aprilie 2013, un funcţionar cu atribuţii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (devenită ulterior A.S.F), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii instituţiei care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficiențelor.

Învinuiţilor li s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

În cauză sunt cercetate și alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE