DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
15 ianuarie 2014
Nr. 13/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 9/VIII/3 din 10 ianuarie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au început urmărirea penală față de următoarele persoane:

- BĂLAN VIOREL, primar al comunei Nicolae Bălcescu, jud. Constanța și CIOCĂNETE NICOLAE, viceprimar al comunei Nicolae Bălcescu, jud. Constanța, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând autorității publice în cadrul unei activități de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere;
- PETCU MIHAELA, secretar al comunei Nicolae Bălcescu, jud. Constanța și OLESCU IONUȚ ALIN, în sarcina cărora s-a reținut complicitate la infracțiunea de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând autorității publice în cadrul unei activități de vânzare a acestora, săvârșită de cei care au atribuții de conducere;

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2008 – 2013, învinuiții Bălan Viorel și Ciocănete Nicolae, în calitate de primar și respectiv viceprimar al comunei Nicolae Bălcescu, jud.Constanța, ajutați de învinuiții Petcu Mihaela și Olescu Ionuț Alin au înstrăinat, în mai multe rânduri, numeroase terenuri aparținând domeniului privat al comunei Nicolae Bălcescu, jud. Constanța, la prețuri mult subevaluate (de 20 până la 60 de ori mai mici decât valoarea lor reală de piață) fiind provocat astfel un prejudiciu unității administrativ teritoriale de peste 200.000 euro.

Celor patru învinuiți li s-au prezentat acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE