12 decembrie 2013

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

KOSS GABRIELA, subprefect al județului Mureș, secretar al Primăriei municipiului Reghin la data faptelor, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la fals intelectual,

GLIGA DANIEL GABRIEL, viceprimar al municipiului Reghin, MOLDOVAN VERDEȘ DOINA ADRIANA, șef Serviciu Impozite și Taxe la primăria Reghin și BADIU OVIDIU VASILE, consilier juridic la Primăria Reghin, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În anul 2012, cei patru inculpați, în calitățile menționate, s-au implicat în sprijinirea unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale pentru închirierea unor apartamente construite din fonduri ANL.
Primele contracte de închiriere a unor apartamente construite din fonduri ANL au fost încheiate între municipiul Reghin, în calitate de proprietar și chiriași, în anul 2005 pe perioadă de 5 ani, contractele fiind prelungite ulterior pe câte un an de zile.
În anul 2012, Comisia socială constituită pentru analizarea cererilor privind repartizarea de locuințe pentru tineri destinate închirierii făceau parte Koss Gabriela – președinte, Moldovan Verdeș Adriana – șef Serviciu Impozite și Taxe Locale, Badiu Ovidiu Vasile – consilier, în calitate de membri, precum și alte persoane. La ședințele comisiei se analizau documentele depuse de solicitanți, se acorda un punctaj conform criteriilor stabilite prin hotărâre de consiliu local și se întocmea lista de priorități.
În vara anului 2012, rămăseseră vacante o serie de locuințe destinate închirierii, ceea ce presupunea întrunirea comisiei în vederea analizării cererilor de repartizare. Deși această comisie nu s-a întrunit, la 21 iulie 2012, au fost încheiate două contracte de închiriere pentru apartamente A.N.L. cu două persoane care nu îndeplineau criteriile de acces la locuință.
Aceste contracte au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, cu încălcarea prevederilor Hotărârilor Consiliului Local și în dauna intereselor legale ale persoanelor îndreptățite a dobândi o astfel de locuința.
Cele două contracte au fost semnate de inculpatul GLIGA DANIEL GABRIEL, în calitate de viceprimar al mun. Reghin, au fost contrasemnate și ștampilate de inculpata KOSS GABRIELA, în calitate de secretar al Primăriei mun. Reghin și de președinte al Comisiei de analiză a cererilor privind repartizarea locuințelor ANL pentru tineri, fiind vizate de inculpații MOLDOVAN VERDEȘ DOINA ADRIANA și BADIU OVIDIU VASILE, ca membri ai comisiei.
Pentru a crea o aparență de legalitate demersurilor sale, inculpata KOSS GABRIELA l-a determinat pe un alt angajat al primăriei să întocmească un document justificativ fals și să îl înregistreze la autoritatea publică locală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoria Reghin.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 iunie 2018