increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 noiembrie 2013
Nr. 1049/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciului Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

- TĂVĂLICĂ FLORENTINA, director al CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov (octombrie 2005 – 21 martie 2013), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (12 acte materiale)

- RENȚEA AFRODITA NICOLETA, director operațiuni la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite până la 21 martie 2013), în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, (12 acte materiale)

- BABCIUC MUGUR, administrator al S.C. „On Astor” S.R.L. Brașov, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (9 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale).

Inculpata Tăvălică Florentina, în calitate de director al CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiționat acordarea unor credite bancare societății S.C. „On Astor” S.R.L. Brașov, de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societății menționate, inculpatul Babciuc Mugur. Acesta din urm] a acceptat cererea și a dispus efectuarea lucrărilor.

După acest moment, inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta au oferit inculpatului Babciuc Mugur varianta de obținere de bani de la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat și care să obțină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) și garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existența unui stoc de marfă nereal.
Prin urmare, în perioada aprilie 2008 – februarie 2009, inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Brașov, respectiv director operațiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov), cu știință și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu aprobând și acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăți comerciale deținute de cunoscuți ori de angajați ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care dețineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei și s-a obținut de către S.C. „On Astor” S.R.L. Brașov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor.
Inculpatul Babciuc Mugur, care a pus la dispoziție acte necorespunzătoare realității, le-a ajutat pe cele două inculpate menționate anterior să aprobe și să acorde, în mod nelegal, un număr de 9 credite în favoarea unor societăți comerciale. Totodată , inculpatul Babciuc Mugur, în calitate de administrator al S.C. „On Astor” S.R.L. Brașov, a emis și semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcție în favoarea unor societăți comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, ca garanție fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparținând inculpatei Tăvălică Florentina până la concurența sumei de 7.027.693 lei, (compusă din 7.020.000 lei - prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor și suma de 7.693 lei - contravaloarea lucrărilor de construcție primite ca mită), precum și asupra bunurilor aparținând inculpatei Rențea Afrodita Nicoleta până la concurența sumei de 7.020.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Brașov.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 noiembrie 2018