DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 octombrie 2013
Nr. 927/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului FLOREA NICOLAE, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului STOIACOVICIU CONSTANTIN REMUS, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie-octombrie 2013, inculpatul Florea Nicolae, a pretins de la un denunțător suma totală de 10.000 de euro și 2.400 de lei din care a primit efectiv suma de 2.400 lei și 5.000 de euro precum și un inel din aur cu o valoare de aproximativ 1.000 de lei, pentru ca în schimb să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor directori din cadrul CNCF CFR S.A. și respectiv a ministrului secretar de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, astfel încât aceștia să încheie un contract de vânzare a cantității de 1.500 tone șină de cale ferată cu o firmă aparținând soției denunțătorului.
În baza unei înțelegeri prealabile, inculpatul Stoiacoviciu Constantin Remus i-a acordat ajutor în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență inculpatului Florea Nicolae. În acest sens, i l-a prezentat pe cumpărătorul de influență (denunțător în cauză) pe care l-a convins cu privire la pretinsa influență a inculpatului Florea Nicolae asupra factorilor decidenți din cadrul CNCF CFR S.A. și cu privire la necesitatea plății sumelor de bani pretinse de traficantul de influență.
Suma menționată de 5.000 euro a fost primită de inculpatul Florea Nicolae la data de 3 octombrie 2013, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 3 octombrie 2013, Tribunalul Cluj a admis propunerea formulată de procurori, dispunând arestarea preventivă a inculpatului Florea Nicolae pe o durată de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitorului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 mai 2014