DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 2.874 din 26 septembrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului NĂBÂRGEAC ION, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Călăraşi, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: fals intelectual, luare de mită şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Instanţa a interzis inculpatului Năbârgeac Ion, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului ZAHARIA VASILE, fost viceprimar al comunei Cernica, judeţul Ilfov, la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Instanţa a interzis inculpatului Zaharia Vasile, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului CONSTANTIN NICULAE, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenţie pentru instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la infracţiunea de dare de mită şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Instanţa a interzis inculpatului Constantin Niculae, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpaţilor SADOVEANU GHEORGHE, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: dare de mită, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Instanţa a interzis inculpatului Sadoveanu Gheorghe, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului PARICI SEVER, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 1 an închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de încercare de a determina mărturia mincinoasă.

Condamnarea inculpaţilor CONSTANTIN AURICĂ şi CONSTANTIN TOMA GHEORGHE, persoane fără calitate specială, la pedepse de câte 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Instanţa a interzis inculpaţilor Constantin Aurică şi Constantin Toma Gheorghe, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatelor COSTACHE CONSTANŢA şi IORDACHE FLORENTINA ŞTEFANIA, persoane fără calitate specială, la pedepse de câte 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Achitarea inculpatului APOSTOL GELU, primar al comunei Cernica, judeţul Ilfov, pentru infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare.
Achitarea inculpatului ŞERBAN JENEL, fost prefect al judeţului Călăraşi, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
Achitarea inculpatului CLĂBESCU DORU EDUARD, fost subprefect al judeţului Călăraşi, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Obligă, în solidar, pe inculpaţii Zaharia Vasile, Nabârgeac Ion, Sadoveanu Gheorghe, Constantin Niculae, Costache Constanta, Iordache Florentina Stefania, Constantin Aurica si Constantin Toma Gheorghe la plata sumei de 179.630 Euro, în echivalent în lei la data plăţii, plus dobânda legală calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la achitarea debitului, respectiv suma de 4.194 lei către partea civila S.C. PRIORITY PROPERTIES S.R.L., precum si a sumei de 875.000 Euro, în echivalent în lei la data plăţii, către partea civilă (…), cu titlu de despăgubiri civile.

Confiscă de la inculpatul Năbârgeac Ion suma de 23.250 euro şi 275 lei, iar de la inculpatul Constantin Niculae suma de 2.829 lei.
Dispune restabilirea situaţiei anterioare, în sensul revenirii în patrimoniul Comunei Fundeni a terenurilor pentru care s-au emis titlurile de proprietate, cu excepţia terenurilor ce au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare din 12.02.2008.

Obligă pe inculpaţii Zaharia Vasile, Năbârgeac Ion, Sadoveanu Gheoghe, Constantin Niculae, Costache Constanţa, Iordache Florentina Ştefania, Constantin Aurică, Constantin Toma Gheorghe, Parici Sever, la plata sumei de câte 5.000 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă inculpaţii Zaharia Vasile, Năbârgeac Ion, Costache Constanţa, Iordache Florentina Ştefania, Constantin Aurică, Constantin Toma Gheorghe, Şerban Jenel, Clăbescu Doru Eduard şi Apostol Gelu la plata sumei de câte 1.400 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare, în apel, avansate de stat. Obligă pe inculpatul Parici Sever la plata sumei de 1.800 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, în apel.
Obligă pe inculpaţii Zaharia Vasile, Năbârgeac Ion, Sadoveanu Gheoghe, Constantin Niculae, Constache Constanţa, Iordache Florentina Ştefania, Constantin Aurică, Constantin Toma Gheorghe, Şerban Jenel şi Clăbescu Doru Eduard la plata către partea civilă (…) a sumei de câte 2124,76 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare, în apel, efectuate de partea civilă.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti la data de 16 iunie 2009 (comunicatul nr. 155/VIII/3 din 22 iunie 2009).


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 22 iunie 2009