increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 13 septembrie 2013
Nr. 791/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

GIURGEA TEODOR, director la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Mureș la data faptelor, ORBAN LASZLO LEVENTE, director tehnic la Administrația Bazinală Mureș la data faptelor, PĂTRAȘCU MARIA, director economic la Administrația Bazinală Mureș, POPA IOAN, șef Birou Investiții ABA Mureș, în sarcina cărora s-au reținut următoarele infracțiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- uz de fals, în formă continuată,
- complicitate la infracțiunea de bancrută frauduloasă, în formă continuată,

HUJA LAURENȚIU MANUEL, director tehnic la SC LAURENȚIU H SRL Negrești Oaș, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- complicitate la infracțiunea de bancrută frauduloasă, în formă continuată,

Persoana juridică SC ANCORA CONS SRL în sarcina căreia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpații Giurgea Teodor, director la A.B.A. Mureș, Orban Laszlo Levente, director tehnic, Pătrașcu Maria, director economic și Popa Ioan, șef Birou Investiții, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au avizat două contracte de cesiune încheiate de SC LAURENȚIU H SRL Negrești Oaș, firmă reprezentată de inculpatul Huja Laurențiu Manuel, cu societatea S.C. Globe Trotters S.R.L. Tîrgu Mureș, societate aflată în procedura insolvenței. În continuare, inculpații reprezentanți ai A.B.A. Mureș au încheiat cu SC LAURENȚIU H SRL trei contracte de investiții având ca obiect efectuarea unor lucrări de amenajare și regularizare a unor ape din județul Mureș.
În această modalitate, aceste lucrări, inițial atribuite S.C. Globe Trotters S.R.L. și nefinalizate, au fost încredințate direct către SC LAURENȚIU H SRL, consecința fiind prejudicierea creditorilor S.C. Globe Trotters S.R.L., firmă aflată în procedura insolvenței și, ulterior, în procedura falimentului.
Ulterior, pe baza unor documente justificative fictive ce atestau în mod nereal că lucrările au fost executate de S.C. LAURENȚIU H S.R.L, inculpații Giurgea Teodor, Orban Laszlo Levente, Pătrașcu Maria și Popa Ioan au avizat la plată contravaloarea acestor lucrări în sumă totală de 1.014.000 lei, executate anterior încheierii acestor contracte de către S.C. Globe Trotters S.R.L. Târgu Mureș.
În baza unor contracte de subcontractare, suma de 1.014.000 lei a ajuns, după reținerea unui comision, în conturile inculpatei SC ANCORA CONS SRL Sâncraiu de Mureș, societate comercială care era administrată în fapt de reprezentantul S.C. Globe Trotters S.R.L. Tîrgu Mureș. Pentru că această sumă de bani nu a mai intrat în patrimoniul societății aflate în stare de insolvență, această situație a condus la prejudicierea creditorilor acestei societăți comerciale, în rândul cărora se află inclusiv Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș.

Lichidatorul judiciar s-a constituit parte civilă în numele SC GLOBE TROTTERS CONS SRL cu suma de 1.014.000 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor aparținând SC ANCORA CONS SRL.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureș.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Actualizare (16.01.2019):

Prin decizia 537/2018 din 27.11.2018, Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus în cazul inculpatului GIURGEA TEODOR încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.
Anterior, la data de 13.10.2017, Tribunalul Mureș dispusese disjungerea cauzei în ceea ce-l privește pe inculpatul Giurgea Teodor și formarea unui dosar separat, până când starea de sănătate a acestuia îi va permite să participe la judecată.

DEFINITIVĂActualizare (22.01.2019):

Prin sentința penală nr. 582 din 07.12.2018, Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei SC ANCORA CONS SRL, pentru infracțiunile reținute în sarcina ei, în baza art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, întrucât a intervenit amnistia sau prescripția, (...) sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE