Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 septembrie 2013
Nr. 767/VIII/3

COMUNICAT


Cu referire la cauza penală mediatizată prin comunicatul nr. 745 din 19 august 2013, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de:

ȘPAN REMUS VASILE, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la trafic de influență, în formă continuată.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai – noiembrie 2012, în mod repetat, învinuitul Șpan Remus Vasile i-a acordat sprijin numitului Silaghi Ovidiu Ioan, ministru al Transporturilor la acea dată, pentru a pretinde și primi bani și foloase necuvenite de la administratorul firmei Romstrade SRL, Nelu Iordache, pentru aspectele detaliate în comunicatul de presă 745 din 19 august 2013.
Sprijinul acordat de învinuitul Șpan Remus Vasile ar fi constat în următoarele:
- a intermediat întâlniri între cumpărătorul de influență Nelu Iordache și ministrul Silaghi Ovidiu Ioan, cunoscând problemele pe care le întâmpina S.C. ROMSTRADE SRL în derularea contractelor cu CNADNR SA (întrucât anterior își desfășurase activitatea în cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu);
- a intermediat primirea, de către ministrul Silaghi Ovidiu Ioan de la Nelu Iordache, a sumei de 200.000 euro și a foloaselor necuvenite constând în efectuarea unor curse aeriene între Satu Mare și orașe din Europa pentru susținerea campaniei electorale a unei peroane apropiate ministrului, în condițiile în care învinuitul cunoștea că societatea Romstrade SRL înregistra pierderi pe care nu avea posibilitatea să le suporte, precum și problemele reale ale S.C. ROMSTRADE SRL în derularea contractelor, probleme care îndreptățeau CNADNR S.A. să dispună anumite măsuri de reziliere a unor contracte:
- l-a convins pe administratorul Romstrade SRL Iordache Nelu că ministrul Silaghi Ovidiu Ioan este dispus să îl susțină și să influențeze deciziile conducerii CNADNR S.A. pentru a sprijini interesele firmei S.C. ROMSTRADE SRL.

Învinuitului Șpan Remus Vasile i s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE