IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
9 august 2013
Nr. 723/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de numiții CÎRSTOIU VERONICA, judecător în cadrul Curții de Apel București – Secția I penală în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și complicitate la infracțiunea de trafic de influență și
CERGAN FLORIN, fiul acesteia, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de trafic de influență.
La data de 9 august 2013, procurorii DNA au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, avizul pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a numitei Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel București – Secția I penală.
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmite de procurori rezultă că persoane interesate în soluționarea favorabilă a unor dosare penale, aflate pe rolul instanțelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranșe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 euro în scopul obținerii unor soluții favorabile în cauze penale.
În acest context, la seara zilei de 8 august 2013, una din tranșele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul său, potrivit înțelegerii cu persoanele implicate și interesate, urma să transmită această tranșă unuia dintre judecătorii învestiți cu judecarea uneia dintre cauzele respective.
Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Ca urmare, la data de 9 august 2013, procurorii au dispus reținerea învinuitului Cergan Florin pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.
În cauză, s-a procedat la aducerea la cunoștință a acuzațiilor în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea administrării probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE