DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 iulie 2013
Nr. 679/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CARAIBOT PETRU, administrator al SC BUCUREȘTI TRADE INTERNATIONAL SRL, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2008 – septembrie 2009, SC BUCUREȘTI TRADE INTERNAŢIONAL IMPEX SRL, administrată de inculpatul Caraibot Petru, a desfășurat operațiuni comerciale de comerț cu ridicata a produselor alimentare din carne de pasăre, vită și pește, realizând venituri impozabile pentru care avea obligația de a plăti impozitele și taxele prevăzute de lege.
Pentru a se sustrage de la plata acestor obligații fiscale, în cursul anului 2008, inculpatul Caraibot Petru nu a înregistrat în contabilitatea acestei societăți comerciale o parte din vânzările de mărfuri efectuate în anul respectiv, sustrăgându-se astfel de la plata unor obligații fiscale constând în taxa pe valoarea adăugată în cuantum de 6.585.975 lei (echivalentul a aproximativ 1.789.667 euro).
De asemenea, în perioada ianuarie – septembrie 2009, inculpatul Caraibot Petru, în calitate de administrator al SC BUCUREȘTI TRADE INTERNATIONAL SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei firme un număr de 23 de operațiuni comerciale fictive reprezentând achiziții de mărfuri și servicii. În acest mod, inculpatul s-a sustras de plata unor obligații către bugetul de stat în valoare de 22.311.961 lei (echivalentul a aproximativ 5.416.539 euro), reprezentând impozit pe profit și TVA.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 28.897.936 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului Caraibot Petru.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 31 octombrie 2014