DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1304 din 5 iulie 2013, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatei VĂLEANU IRINA, director economic la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (O.S.I.M.), la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, două infracțiuni de delapidare, fals intelectual și uz de fals, instigare la fals intelectual și instigare la uz de fals, fals intelectual prevăzut în Legea contabilității, o infracțiune prevăzută în Legea nr. 500/2002 (privind finanțele publice).

Instanța a interzis inculpatei Văleanu Irina, timp de 1 an după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului VARGA GAVRIL ALEXANDRU (GABOR), director general la O.S.I.M, la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani și 6 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată și continuată.

Condamnarea inculpatelor MĂRCULESCU MARIETA DELIA, șef Serviciu Financiar – Contabilitate în cadrul O.S.I.M. și SĂNDULESCU CARMEN NARCISA, șef Birou Resurse Umane în cadrul O.S.I.M., la pedepse de câte 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată, delapidare, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată.

Instanța a interzis ambelor inculpate, timp de 1 an după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatelor STANCU ELENA LAURA, șef Birou Financiar în cadrul O.S.I.M. și DOBRE LILIANA ELEONORA, casier, la pedepse de câte 9 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 3 ani și 9 luni, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: delapidare, fals intelectual și uz de fals.

Condamnarea inculpatului SCURTU VIOREL, șef Serviciu administrativ în cadrul O.S.I.M., la pedeapsa de 1 an și 6 luni în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată și continuată.

Obligă, în solidar, pe inculpații Văleanu Irina și Varga Gavril Alexandru către partea civilă OSIM la plata sumei de 267.239,98 lei, despăgubiri civile. Obligă pe inculpata Văleanu Irina, în solidar cu inculpații Mărculescu Marieta Delia, Săndulescu Carmen Narcisa și Scurtu Viorel la plata sumei de 802.368,45 lei, despăgubiri civile către partea civilă O.S.I.M. Obligă pe inculpatul Varga Gavril Alexandru la plata sumei de 188.185,53 lei către partea civilă.
Obligă, în solidar, inculpatele Văleanu Irina, Mărculescu Aurelia Delia, Săndulescu Carmen Narcisa și Stancu Elena către partea civilă la 124.712 lei, despăgubiri civile. Obligă, în solidar, inculpatele Văleanu Irina și Dobre Liliana Eleonora către partea civilă la 128.191 lei, despăgubiri civile. Obligă inculpații, în toate cazurile de mai sus și la plata dobânzii legale aferente acestor sume, de la data săvârșirii faptelor până la achitarea integrală a debitului.

Obligă inculpații la plata a câte 5.143 lei fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la data de 12 octombrie 2010 (comunicatul nr. 407/VIII/3 din 13 octombrie 2010).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.