DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 614 din 31 mai 2013, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatelor ZELINCĂ RODICA, director al Direcţiei Taxe şi Impozite a Consiliului Local Piatra Neamţ şi BORDEA CĂTĂLINA, şef Serviciu Juridic, Consiliere Fiscală, Relaţii Publice, Administrativ al Direcţiei Taxe şi Impozite a Consiliului Local Piatra Neamţ, la pedepse de câte 3 ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatelor Zelincă Rodica şi Bordea Cătălina, timp de 2 ani şi 6 luni după executarea pedepsie principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpaţilor FECIC VESPASIAN PUIU, inspector superior şi ulterior şef Serviciu Încasare, urmărire a creanţelor bugetului local, şi Control Fiscal la Direcţia Taxe şi Impozite a Consiliului Local Piatra Neamţ, AVRAM ELENA, referent superior al Direcţiei Taxe şi Impozite a Consiliului Local Piatra Neamţ şi BORCEA ION, inspector superior la Direcţia Taxe şi Impozite a Consiliului Local Piatra Neamţ, la pedepse de câte 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.

Obligă, în solidar, pe inculpaţii: Zelincă Rodica, Bordea Cătălina-Mirela, Fecic Vespasian - Puiu, Borcea Ion şi Avram Elena, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Municipiul Piatra Neamţ, să plătească părţii civile S.C. E.ON MOLDOVA DISTRIBUŢIE S.A. Iaşi suma de 12.706.851,27 lei, cu dobânda legală, începând cu data de 28.07.2007 şi până la data plăţii efective. Constată că din acest prejudiciu s-a achitat, până la data de 30.11.2012, suma de 610.701,41 lei.
Obligă, în solidar, pe inculpaţii: Zelincă Rodica, Bordea Cătălina-Mirela, Fecic Vespasian - Puiu, Borcea Ion şi Avram Elena, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Municipiul Piatra Neamţ, să plătească părţii civile S.C. E.ON GAZ DISTRIBUŢIE S.A. Tg. Mureş suma de 2.508.536,5 lei, cu dobânda legală, începând cu data de 28.07.2007 şi până la data plăţii efective. Constată că din acest prejudiciu s-a recuperat, inclusiv prin compensare, până la data de 30.11.2012, suma de 210.873,35 lei.

Cheltuieli judiciare:
Obligă pe inculpaţii: Zelincă Rodica, Bordea Cătălina-Mirela, Fecic Vespasian - Puiu, Borcea Ion şi Avram Elena, fiecare în solidar cu partea responsabilă civilmente Municipiul Piatra Neamţ, să plătească statului suma de câte 1.100 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare.
Obligă pe inculpaţii: Zelincă Rodica, Bordea Cătălina-Mirela, Fecic Vespasian - Puiu, Borcea Ion şi Avram Elena, fiecare în solidar cu partea responsabilă civilmente Municipiul Piatra Neamţ, să plătească părţii civile S.C. E.ON MOLDOVA DISTRIBUŢIE S.A. Iaşi suma de câte 20.380,46 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare în fond şi în recurs.
Obligă pe inculpaţii: Zelincă Rodica, Bordea Cătălina-Mirela, Fecic Vespasian - Puiu, Borcea Ion şi Avram Elena, fiecare în solidar în solidar cu partea responsabilă civilmente Municipiul Piatra Neamţ, să plătească părţii civile S.C. E.ON GAZ DISTRIBUŢIE S.A. Tg. Mureş suma de câte 20.669.34 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare în fond şi în recurs.


Achitarea inculpatului Sabin Cristian, în calitate de şef Serviciu Evidenţă contabilă proprie, Evidenţă venituri buget local, Evidenţă amenzi şi IT la Direcţia Taxe şi Impozite a Consiliului Local Piatra Neamţ, pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 20 decembrie 2011.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.