DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
06 iunie 2013
Nr. 495/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului de presă cu nr. 453/VIII/3 din data de 17 mai 2013, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

CRĂCIUN MARIUS, reprezentant al unor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat,
- două infracţiuni de evaziune fiscală,
- instigare la infracţiunea de evaziune fiscală şi
- spălare de bani,

FICHITIU ANDREI ŞTEFAN, reprezentant al unor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- aderare sau sprijinirea unui grup infracţional organizat,
- două infracţiuni de evaziune fiscală,
- spălare de bani,

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a iniţiat şi constituit un grup infracţional împreună cu inculpaţii Varga Florin-Irinel, Cristea Eduard-Vasile şi alte persoane, grup la care au aderat inculpaţii Varga Cosmin, Nicula Constantin Claudiu şi Fichitiu Andrei Ştefan.

Grupul a fost constituit în vederea obţinerii unor importante sume de bani prin derularea unor ample operaţiuni de comercializare de combustibili, prin intermediul societăţilor comerciale Romspeed Downstream SRL/ Romest One Spedition SRL şi Focus Petroil SRL.
Concret, inculpatul Crăciun Marius, în calitate de administrator de fapt al societăţilor comerciale Romspeed Downstream SRL, Romest One Spedition SRL şi Focus Petroil SRL, a înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, operaţiuni fictive sau a omis să evidenţieze în actele contabile ori în alte documente legale operaţiuni comerciale constând în restituirea unor sume de bani de către un furnizor din Bulgaria.
La rândul său, inculpatul Fichitiu Andrei Ştefan, a aderat la acest grup infracţional şi, în calitate de administrator statutar al SC Focus Petroil SRL, a contribuit la prejudicierea bugetului de stat prin mecanismul evazionist descris mai sus.
Prejudiciul total creat bugetului de stat este de 4.687.929 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

O parte din banii obţinuţi prin evaziune fiscală au ajuns în posesia inculpaţilor Crăciun Marius şi Fichitiu Andrei Ştefan prin retrageri de numerar justificate de operaţiuni comerciale fictive.

La data de 31 mai 2013, Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpaţilor Fichitiu Andrei Ştefan şi Crăciun Marius pe un termen de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE