DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 124 din 20 mai 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 judecători a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului BABIUC VICTOR, fost ministru al Ministerului Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997 – 2000, la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
Instanţa a interzis inculpatului Babiuc Victor, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului CIOFLINĂ DUMITRU, fost secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale (M.Ap.N) şi fost şef al Marelui Stat Major General, la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
Instanţa a interzis inculpatului Cioflină Dumitru, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului BECALI GEORGE, deputat în Parlamentul României, la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.
Anulează suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la data de 11 februarie 2013, contopeşte pedepsele pronunţate prin acea decizie cu pedeapsa pronunţată prin prezenta decizie, astfel că inculpatul Becali George va executa pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie.
Instanţa a interzis inculpatului Becali George, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Obligă, în solidar, pe inculpaţii Cioflină Dumitru şi Becali George la plata sumei de 421.280 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR calculată de la 5 octombrie 1998 până la data plăţii integrale a debitului, către partea civilă Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

Obligă, în solidar, pe inculpaţii Babiuc Victor şi Becali George la plata sumei de 448.378 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii efective, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR calculată de la data de 4 iunie 1999 până la data plăţii integrale a debitului, către partea civilă Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice.

Obligă pe cei trei inculpaţi la plata a câte 25.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Achitarea inculpatei Babiuc Ioana Cristina Anca pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 2 noiembrie 2010 (comunicatul nr. 583/VIII/3 din 3 noiembrie 2010).


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 03 noiembrie 2010