DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1.420 din 24 aprilie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului BUCLOIU CONSTANTIN la pedeapsa de 12 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals intelectual, trei infracţiuni de instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracţiunea de fals în declaraţii, instigare la infracţiunea de uz de fals şi spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Bucloiu Constantin, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului UNGURU TEODOR la perioada de 10 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, instigare la infracţiunea de fals intelectual, trei infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la infracţiunea de fals în declaraţii, instigare la infracţiunea de uz de fals, spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Unguru Teodor, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 4 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului IOANĂŞ LOŢICĂ la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: aderarea la un grup infracţional organizat, înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Ioanăş Loţică, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului MOTEA ZAHARIA ŞTEFAN AUGUSTIN la pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: aderarea la un grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii şi spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Motea Zaharia Ştefan Augustin, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului PĂTRUŢ ION, asociat şi administrator la S.C. MACOFIL S.A., la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: sprijinire a unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals.
Instanţa a interzis inculpatului Pătruţ Ion, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Obligă pe toţi inculpaţii la plata sumei de totale de 1.091.848,54 euro către părţile civile cu titlu de despăgubiri civile.

Obligă pe inculpaţi la plata unor sume de bani cu titlu de cheltuieli judiciare, după cum urmează: Pătruţ Ion - 7.000 lei, Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor la câte 7.000 lei, Ioanăş Loţică - 7.800 lei, Motea Zaharia Ştefan Augustin - 7.400 lei.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova – Biroul teritorial Târgu Jiu la data de 27 ianuarie 2011 (comunicatul nr. 35/VIII/3 din data de 1 februarie 2011).


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 01 februarie 2011