DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 702 din 27 februarie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia Curţii de Apel Timişoara care a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului MILEA LIVIUS IOAN, fost director general al SC Electrica SA Banat, la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: luare de mită, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Milea Livius Ioan, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului DAN VIOREL, fost director general la Societatea de Întreţinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, instigare la infracţiunea de fals intelectual, fals intelectual şi spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Dan Viorel, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului ERIMESCU GHEORGHE, director comercial al SISEE Banat, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, instigare la două infracţiuni de fals intelectual.
Instanţa a interzis inculpatului Erimescu Gheorghe, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatei CRUDU IULIA ANCA, şefa Serviciului Aprovizionare a SISEE Banat, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, instigare la două infracţiuni de fals intelectual.
Instanţa a interzis inculpatei Crudu Iulia Anca, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului BOC SORIN, director SISE Electrica, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, instigare la două infracţiuni de fals intelectual.
Instanţa a interzis inculpatului Boc Sorin, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului CROITORU VASILE la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, dare de mită, spălare de bani şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.
Instanţa a interzis inculpatului Croitoru Vasile, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului STOICA (KAISER) COSTICĂ la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, dare de mită, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală.
Instanţa a interzis inculpatului Stoica (Kaiser) Costică, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului CĂLIN VASILE la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, dare de mită, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi cumpărare de influenţă.
Instanţa a interzis inculpatului Călin Vasile, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului CĂPITANU GIGEL la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Căpitanu Gigel, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului DUMITRU GHEORGHE la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă şi favorizarea infractorului.
Instanţa a interzis inculpatului Dumitru Gheorghe, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului SPIRIDON IOAN la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, dare de mit, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală.
Instanţa a interzis inculpatului Spridon Ioan, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 6 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului SOROIU EMANUEL, comisar în cadrul Gărzii Financiare – structura centrală, la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Condamnarea inculpatului NEACŞU PETRE la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la infracţiunea de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Neacşu Petre, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului GĂLĂŢANU PAUL la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Gălăţanu Paul, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului STAICU IOAN DANIEL la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Instanţa a interzis inculpatului Staicu Ioan Daniel, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatei ŞERBAN CORNELIA la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: fals intelectual, uz de fals şi instigare la infracţiunea de fals intelectual.

Condamnarea inculpatului SPÂRCHEZ SORIN MARIUS la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Instanţa a interzis inculpatului Spârchez Sorin Marius, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Condamnarea inculpatului PINTILIE IONEL la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la infracțiunea de spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Instanţa a interzis inculpatului Pintilie Ionel, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi pe cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Încetarea procesului penal față de inculpatul Budăcan Victor ca urmare a prescripției răspunderii penale.

Încetarea procesului penal faţă de inculpatul Feraru Dănuţ, pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale.
Încetarea procesului penal faţă de inculpata Goştinar Gabriela pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa, ca urmare a decesului inculpatei.
Achitarea inculpaților Pitel Robert, Tănăsescu Ion și Boghiu Silviu Lucian pentru infracțiunile reținute în sarcina lor.
Obligă pe inculpaţii Dan Viorel, Milea Livius Ioan, Erimescu Gheorghe, Boc Sorin, Crudu Iulia Anca, Croitoru Vasile, Stoica Costică Kaizer, Călin Vasile, Spiridon Ioan, Căpitanu Gigel, Dumitru Gheorghe, Neacşu Petre, Gălăţanu Paul, Staicu Ioan Daniel, Spârchez Sorin Marius şi Pinitilie Ionel la plata sumei de 861.279 lei daune materiale către partea civilă SC Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electrica Serv” SA şi respinge în rest pretenţiile civile ale părţii civile.
Obligă pe inculpaţii Dan Viorel, Milea Livius Ioan, Erimescu Gheorghe, Boc Sorin, Crudu Iulia Anca, Croitoru Vasile, Stoica Costică Kaizer, Călin Vasile, Spiridon Ioan, Căpitanu Gigel, Dumitru Gheorghe, Neacşu Petre, Gălăţanu Paul, Staicu Ioan Daniel, Spârchez Sorin Marius şi Pinitilie Ionel la plata sumei de 78.762 lei daune materiale către partea civilă Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Banat” SA şi respinge în rest pretenţiile civile ale părţii civile.
Obligă pe inculpatul Stoica Costică Kaizer la plata sumei de 595.793 lei daune materiale către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti.
Obligă pe inculpatul Spiridon Ioan la plata sumei de 24.284 lei daune materiale către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti şi respinge în rest pretenţiile civile ale părţii civile.
Obligă pe inculpatul Călin Vasile la plata sumei de 65.050 lei daune materiale către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti.
Obligă pe inculpatul Căpitanu Gigel la plata sumei de 92.520 lei daune materiale către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti şi respinge în rest pretenţiile civile ale părţii civile.
Obligă pe inculpatul Feraru Dănuţ la plata sumei de 38.580 lei daune materiale către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti.
Respinge acţiunea civilă exercitată de partea civilă SC Siemens Aktiengesellschaft Bucureşti.

Confiscă următoarele bunuri :
- de la inculpatul Dan Viorel suma de 40.000 lei,
- de la inculpatul Milea Livius Ioan un autoturism marca BMW X5 3,0 d,
- de la inculpatul Croitoru Vasile un autoturism Audi A6,
- de la martorul Gina Ionete suma de 2030 lei;
- de la inculpata Goştinar Gabriela suma de 300 USD;
- de la inculpatul Soroiu Emanuel suma de 500 euro.

Obligă pe inculpaţii Dan Viorel, Milea Livius Ioan, Erimescu Gheorghe, Boc Sorin, Crudu Iulia Anca, Croitoru Vasile, Stoica Costică Kaizer, Călin Vasile; Spiridon Ioan, Căpitanu Gigel, Dumitru Gheorghe, Soroiu Emanuel, Neacşu Petre, Gălăţanu Paul, Staicu Ioan Daniel, Stamatin Michiu Cornelia, Spărchez Sorin Marius, Pintilie Ionel şi Feraru Dănuţ la plata sumei de câte 15.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara la data de 8 august 2005 (comunicatul nr. 461 din data de 2 august 2005).


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 august 2005