DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 februarie 2013
Nr. 131/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

PODEA PETRE ADRIAN, judecător în cadrul Tribunalului Prahova, suspendat în prezent, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă şi
- dare de mită şi
FLOREA GEORGE SORIN, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2012, inculpatul Podea Petre Adrian, judecător la Tribunalul Prahova a acceptat promisiunea remiterii sumei de 3.000 lei de către Florea George Sorin, lăsând să se creadă că are influență pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Ploiești - denunțător în cauză - și că îl va determina să admită o cerere de liberare condiționată formulată de un fost angajat la firma administrată de Florea George Sorin. Persoana pentru care s-a solicitat intervenția executa o pedeapsa cu închisoare.
Ulterior, în mod repetat, judecătorul Podea Petre Adrian i-a solicitat judecătorului de la Judecătoria Ploiești să pronunțe o soluție favorabilă în dosarul menționat, spunându-i că, în acest scop, Florea George Sorin este dispus să îi remită suma de 2.000 lei, însă magistratul de la Judecătoria Ploiești a refuzat propunerea de primire a banilor.

La data de 27 decembrie 2012, Judecătoria Ploiești a respins cererea de liberare condiționată fixând termen de reiterare patru luni de la data rămânerii definitive (perioada minimă după care putea fi reformulată cererea de liberare condiționată). În urma declarării recursului de către persoana aflată în detenție, la data de 31 ianuarie 2013, Tribunalul Prahova a admis parțial recursul, în sensul că termenul de reiterare a cererii de liberare condiționată a fost redus. Completul respectiv a fost condus de judecătorul Podea Petre Adrian.
La data de 31 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători a încuviințat reținerea și arestarea preventivă față de Podea Petre Adrian, judecător la Tribunalul Prahova.

La data de 31 ianuarie 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Podea Petre Adrian şi Florea George Sorin pe termen de 24 de ore. La data de 1 februarie 2013, Curtea de Apel Ploieşti a luat faţă de cei doi inculpaţi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 zile (comunicatul nr. 77/VIII/3 din 1 februarie 2013). Cercetarea în stare de libertate a celor doi inculpaţi a fost menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă desemnată cu judecarea cauzei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 20 noiembrie 2014