increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 februarie 2013
Nr. 129/VIII/3

COMUNICAT


Ca răspuns la solicitări ale reprezentaților mass-media, formulate în baza Legii nr. 544/2001, Biroul de informare și relații publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de următoarele persoane:

MANOLACHI DAN EMIL, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații, infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului și infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupție,
PREDA RĂDUCU-VALENTIN, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (la data faptelor) în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații în legătură cu fapte de corupție și infracțiunea de deținere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există indicii temeinice că în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013, învinuitul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofițer de poliție judiciară angajat la Direcția Națională Anticorupție, a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la D.N.A.
În același interval de timp, cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, învinuitul Preda Răducu-Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informații confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său.
La data de 19 februarie 2013, învinuiților Manolachi Dan Emil și Preda Răducu-Valentin li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Față de învinuiții Manolachi Dan Emil și Preda Răducu-Valentin procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.
Citarea cu mandat de aducere a învinuitului Preda Răducu-Valentin s-a făcut conform prevederilor art. 183 alin. 2 Cod de procedură penală, în interesul bunei derulări a anchetei penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE