DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 decembrie 2012
Nr. 937/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
MOHANU ION, președinte al Obștei de Moșneni Pripoara-Surdoiu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și uz de fals, ambele în formă continuată
BUȘAGA ION, primarul comunei Berislăvești, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată
TALPOȘ NICOLAE, agent agricol în cadrul Primăriei Berislăvești, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Pe baza unei înțelegeri prealabile, în perioada aprilie 2007 – noiembrie 2009, inculpații Mohanu Ion, Bușagă Ion și Talpoș Nicolae, au indus și menținut în eroare, instituții ale statului și reprezentanți ai acestora, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafețe de teren forestier, având drept consecință un prejudiciu de 19.932.089,089 lei în dauna statului român.

Concret, cei trei inculpați au prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă, respectiv că anterior naționalizării, Obștea de Moșneni Pripoara Surdoiu ar fi deținut în proprietatea sa o suprafață de 669,70 ha teren forestier în Pădurea Dăngești-Trupul de pădure Groși. În realitate, această suprafață de teren aparținuse Eforiei Spitalelor Civile și, întrucât nu fusese revendicată de succesorii acesteia, terenul revenea statului român, și nu Obștei menționate. Astfel, președintele al Obștei, inculpatul Mohanu Ion, în înțelegere cu primarul comunei Berislăvești, Bușagă Ion și cu agentul agricol din cadrul aceleiași primării, Talpoș Nicolae, a folosit înscrisuri falsificate în cadrul unui dosar civil având ca obiect reconstituirea a dreptului de proprietate asupra suprafeței de 669,70 ha teren forestier, aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi și ulterior la Tribunalul Vâlcea. Aceste documente atestau în mod nereal drepturi de proprietate în pădurile Dăngești-trupul Groși, în favoarea Obștei de Moșneni Surdoi-Pripoara. Pe baza sentinței pronunțate de instanță, rămasă definitivă în anul 2009, membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr. 18/1991 Perișani și Berislăvești, respectiv membrii Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată, au emis titlurile de proprietate asupra terenurilor din Vâlcea, în cursul anului 2011. O parte din documente au fost falsificate și înregistrate la primăria Berislăvești de coinculpații Bușagă Ion și Talpoș Nicolae.
În această modalitate, în patrimoniul Obștei de Moșneni Surdoi-Pripoara, a intrat, fără drept, suprafața de 669,70 ha reprezentând fond forestier.

Prin săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, se constată că s-a produs un prejudiciu statului român, în valoare de 19.932.089,089 lei, reprezentând valoarea terenurilor și a masei lemnoase.
Agenția Națională de Administrare Fiscală reprezentată legal de Direcția Generală a Finanțelor Publice a Județului Vâlcea, Direcția Silvică Vâlcea și Obștea Cozia Priboiasa se constituie părți civile în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului penal până la concurența sumei de 19.932.089,089 lei pe bunurile mobile și imobile aparținând inculpaților Mohanu Ion, Bușagă Ion și Talpoș Nicolae. De asemenea, s-a aplicat a sechestrului penal pe terenul în suprafață de 669,70 ha, fond forestier, aparținând Obștii de moșneni Pripoara Surdoiu, ce a fost introdusă în cauză ca parte responsabilă civilmente.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 octombrie 2018