DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 octombrie 2012
Nr. 709/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului GHERASIM ANDREI, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis în scopul ascunderii unei fapte de corupţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 4 septembrie 2012, inculpatul Gherasim Andrei, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a pretins de la o persoană denunţătoare suma de 40.000 de euro, din care 10.000 de euro pentru sine, lăsând-o să creadă că are influenţă asupra unor magistraţi de la instanţa care judecă o contestaţie în anulare formulată de soţul denunţătoarei, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pentru a-i determina pe aceştia să admită în principiu calea extraordinară de atac şi suspendarea mandatului de executare a pedepsei până la judecarea în fond a cauzei.
De asemenea, la data de 13 septembrie 2012, pentru a crea aparenţa de legalitate a sumei de 20.000 de euro – o primă tranşă a plăţii traficului de influenţă, inculpatul Gherasim Andrei a încheiat în fals un contract de asistenţă juridică în care a consemnat în mod nereal că această sumă reprezintă onorariul.
La data de 13 septembrie 2012, inculpatul Gherasim Andrei a primit de la persoana denunţătoare o primă tranşă de 20.000 de euro din suma solicitată de acesta, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. La data de 14 septembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Gherasim Andrei pe un termen de 29 de zile (comunicatul nr. 661/VIII/3 din data de 14 septembrie 2012).

Amintim că Gherasim Andrei a fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, pentru fapte similare (detalii în comunicatul nr. 633/VIII/3 din data de 22 august 2012).

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 noiembrie 2013