DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.135/13 august 2003

 

C O M U N I C A T

 

 

Procurori din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a 40 de inculpaţi implicaţi în furtul de produse petroliere din conductele PETROTRANS.

Prin rechizitoriu au fost trimişi în instanţă 40 de inculpaţi (dintre care 32 în stare de arest preventiv), după cum urmează: 22 de poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Bucureşti, 3 din cadrul Poliţiei Buftea, 3 inculpaţi din cadrul Jandarmeriei, 8 civili şi câte un inculpat din cadrul Poliţiilor Ilfov, Periş, Chitila şi Inspectoratul General al Poliţiei - SIIAS.

Din probele administrate în cauză rezultă că, începând din anul 2001, a fost creată o grupare infracţională, compusă din 20 persoane, care a început să sustragă produse petroliere din conductele PETROTRANS. Această grupare a realizat că nu poate avea succes în activitatea infracţională, decât dacă va atrage de partea ei atât jandarmii care aveau în pază reţeaua de conducte, cât şi poliţiştii de la unităţile de poliţie ce arondau teritorial locurile din care se sustrăgea combustibil, dar şi traseele pe unde îl transportau.

Constituit iniţial ca un grup de autori ai infracţiunilor de furt calificat, în această asociere infracţională au aderat, cu bună ştiinţă, şi militari jandarmi, cât şi lucrători de poliţie. Procurorii au dovedit faptul că devenise de notorietate activitatea desfăşurată de hoţii de carburant, ajungându-se până acolo, încât să se întâlnească cu câte 8 – 10 poliţişti în locuri publice, ziua sau pe timp de noapte, care, pentru a le asigura protecţia, pretindeau, drept mită, sume importante de bani, variind, de fiecare dată, între o sută şi o mie de dolari, precum şi diverse cantităţi de produse petroliere, în cuantum de mai multe tone.

Conform actelor de urmărire penală, toţi cei 40 de inculpaţi trimişi în judecată au acţionat ca o organizaţie profesionalizată, bine structurată, fiecare dintre cei în cauză reprezentând un element al sistemului din care făcea parte, element „activat” atunci când era necesară intervenţia sa pentru bunul mers al activităţii de furt.

Trebuie subliniat şi faptul că S.C. PETROTRANS S.A. Ploieşti se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 7,3 miliarde lei.

Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la o serie de infracţiuni similare săvârşite de alte persoane, decât cele trimise în judecată,  faţă de care cercetările continuă.

Dosarul cauzei a fost trimis spre competentă judecată Curţii Militare de Apel Bucureşti.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 iulie 2012