DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1.300 din 25 aprilie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului APOSTU FLORIN NICUȘOR, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: luare de mită (5 infracțiuni), trafic de influență (două infracțiuni), fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals în legătură directă cu infracțiunile de corupție, reținere sau distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului (două infracțiuni), fals în declarații, fals material în înscrisuri oficiale (56 infracțiuni) și uz de fals (56 infracțiuni).
Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului POPESCU TIBERIU NARCIS, fost ofițer activ în cadrul Direcției Județene de Informații Sibiu, la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: dare de mită (2 infracțiuni), complicitate la infracțiunea de favorizare a infractorului, complicitate la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Instanța a interzis inculpatului, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului CARABULEA ILIE, asociat și administrator al societăților comerciale din cadrul Atlassib Holding Sibiu, la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: dare de mită și cumpărare de influență.
Instanța a interzis inculpatului, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpaților CÂRSTEA SEBASTIAN DUMITRU, director la Liceul Carol I din Sibiu și CÂRSTEA MIHAELA IZABELA la pedepse de câte 1 an și 2 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la infracțiunea de dare de mită.

ACTUALIZARE (27.04.2012): Prin încheierea din data de 26 aprilie 2012 pronunțată în camera de consiliu, Înalta Curte de Casație și Justiție a îndreptat omisiunea din minuta deciziei penale 1.300 din data de 25 aprilie 2012 cu privire la modalitatea de executare a pedepsei de către inculpații CÂRSTEA SEBASTIAN DUMITRU și CÂRSTEA MIHAELA IZABELA și a hotărât condamnarea acestora la pedepse de câte 1 an și 2 luni închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani și 2 luni pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la infracțiunea de dare de mită.

Achitarea inculpatului BOŢA NICOLAE pentru infracțiunea de dare de mită, pe considerentul că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni, și aplicarea acestuia a unei amenzi administrative în sumă de 1.000 lei.

Confiscă 400 euro și 1529 lei de la inculpatul Apostu Florin Nicușor.
Confiscă 1200 euro de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis.
Confiscă 4000 lei de la inculpatul Carabulea Ilie.

Obligă pe inculpații Apostu Florin Nicușor și Popescu Tiberiu Narcis la plata sumei de câte 12.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă pe inculpații Carabulea Ilie, Cârstea Sebastian Dumitru și Cârstea Mihaela Izabela la plata sumei de câte 350 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba – Iulia la data de 8 decembrie 2010 (comunicatul nr. 669/VIII/3 din data de 9 decembrie 2010).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 09 decembrie 2010