DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1088 din 10 aprilie 2012, Înalta Curte de casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpaților MORAR SEBASTIAN, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (I.P.J.) Satu Mare, șef al Compartimentului Urmăriți General și KOCSAN RUDOLF, agent de poliție de frontieră la Inspectoratul Județean de Poliție de Frontieră (I.J.P.F.) Satu Mare, Sectorul Halmeu, la pedepse de câte 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis ambilor inculpați, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului HOTEA GHEORGHE SORIN, agent de poliție de frontieră la Inspectoratul Județean de Poliție de Frontieră (I.J.P.F.) Satu Mare, Sectorul Halmeu, la pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului MOLDOVAN VIOREL, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului DELEGAN FRANCISC, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului FRANCIA IOAN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului CORMOȘ MIREL – STELIAN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului HOTEA ALIN – IONICĂ, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatei ȘIMON ELISABETA – TIMEA, la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului GHERMAN CLAUDIU VIOREL, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului BALAZS ZOLTAN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului BODO PAUL și BODO VICTOR, persoane fără calitate specială, la pedepse de câte 3 ani închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave și complicitate la infracțiunea de contrabandă calificată. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Dispune obligarea la plată a inculpaților în solidar la suma de 4.274.077 lei cu titlu de despăgubiri civile în favoarea statului.
Dispune confiscarea de la inculpatul Gherman Claudiu Viorel a sumei de 5.000 euro și de la inculpatul Kocsan Rudolf a sumei de 2.000 euro în echivalent lei la cursul BNR din ziua plății.
Obligă pe inculpații Moldovan Viorel, Delegan Francisc, Francia Ioan, Cormoș Mirel Stelian, Hotea Alin-Ionică, Balazs Zoltan, Kocsan Rudolf, Gherman Claudiu Viorel, Morar Sebastian, Cormoș Mirel Stelian, Șimon Elisabeta să plătească statului suma de 8000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare. Obligă recurentul inculpat Bodo Victor la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare statului. Obligă recurenții inculpași Hotea Gheorghe Sorin și Bodo Paul la plata sumei de câte 800 lei fiecare, cheltuieli judiciare statului

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, Biroul Satu Mare la data de 14 mai 2009 (comunicatul nr. 113/VIII/3 din data de 15 mai 2009).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.