DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 520 din 10 aprilie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a menținut sentința Judecătoriei Sibiu care a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpaților DINU LILICĂ și LĂZĂRESCU GHEORGHE, șeful, respectiv adjunctul Biroului Vamal Buzău, la pedepse de câte 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave. Instanța a interzis ambilor inculpați, timp de 5 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului RĂCHIŢEANU MARIAN, administrator ai SC „Carnip Internațional” SRL Ceptura, la pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 7 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale, de transport sau comerciale falsificate. Instanța a interzis inculpatului, timp de 7 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului DINU MARIAN, reprezentant legal al SC „Carnip Internațional” SRL, la pedeapsa de 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru complicitate la infracțiunea de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale, de transport sau comerciale falsificate. Instanța a interzis inculpatului, timp de 7 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților MANOLE MARIN și POPA ION, reprezentanți legali ai SC „Carnip Internațional” SRL, la pedepse de câte 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru complicitate la infracțiunea de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale, de transport sau comerciale falsificate. Instanța a interzis ambilor inculpați, timp de 5 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Admite acțiunea civilă formulată de către Statul Român prin Administrația Națională a Vămilor și obligă inculpații în solidar la plata sumei de 10.999.681 lei despăgubiri materiale către partea civilă, reprezentând taxe vamale și TVA, și suma de 6.144.342 lei reprezentând penalități și majorări de întârziere calculate până la data de 31.03.2006.

Obligă pe fiecare inculpat la plata a câte 5000 lei cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la data de 20 noiembrie 2002.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.