DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1154 din 13 aprilie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului CONSTANTIN LAURENŢIU GHEORGHE, avocat în cadrul Baroului București, la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: lipsire de libertate în mod ilegal, șantaj, trafic de influență, complicitate la luare de mită și violare de domiciliu. Instanța a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei, cât și timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului MAZILU MARIUS IONUŢ, fost ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției Municipiului Pitești, Biroul cercetări penale, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și trafic de influență. Instanța a interzis inculpatului, timp de 5 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpatului CĂLDĂRARU SORIN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenție, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: șantaj și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a interzis inculpatului pe perioada executării pedepsei următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpaților: MEHEDINŢEANU CONSTANTIN FLORIN, DAVID FLORIN LAURENŢIU, DINCUŢĂ CONSTANTIN COSMIN și PERȘAN VALENTIN, persoane fără calitate specială, la pedepse de câte 7 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj și lipsire de libertate în mod ilegal. Instanța a interzis inculpaților, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat. Pe lângă acestea, inculpatului David Florin Laurențiu i s-a interzis și dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii.

Condamnarea inculpaților STANCU PAUL MARIAN, persoană fără calitate specială și TURCIN MARIUS CĂTĂLIN, subofițer la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș, la pedepse de câte 7 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal și violare de domiciliu. Instanța a interzis inculpaților, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Condamnarea inculpatului STAN FLORIN, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Condamnarea inculpatului ISAC PETRE, persoană fără calitate specială, la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de dare de mită. Instanța a interzis inculpatului, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și cel de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Dispune confiscarea de la inculpați a următoarelor sume, după cum urmează:
- de la inculpatul Constantin Laurențiu Gheorghe echivalentul în lei al sumelor de 7.000 euro și 10.400 euro, precum și suma de 500 lei și îl obligă la plata către stat;
- de la inculpatul Mazilu Marius Ionuț echivalentul în lei al sumei de 1.000 euro, precum și 1000 lei și echivalentul în lei a 50 litri țuică și-l obligă la plata către stat;
- de la inculpatul Căldăraru Sorin echivalentul în lei al sumei de 21.000 euro și-l obligă la plata către stat;

Obligă inculpații Constantin Laurențiu Gheorghe, Căldăraru Sorin, Mehedințeanu Constantin Florin, Stancu Paul Marian, Dincuță Constantin Cosmin, Turcin Marius Cătălin, Persan Valentin și Isac Petre la plata sumelor de câte 350 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obliga recurentul inculpat David Florin Laurențiu la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești la data de 7 decembrie 2009 (comunicatul nr. 319/VIII/3 din data de 9 decembrie 2009).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.