DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă - hotărâri definitive de condamnare

COMUNICAT

Prin decizia penală nr. 274 din 7 februarie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti care a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului CUTEAN EMILIAN VASILE, fost secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 (SSPR), la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa, utilizând informaţii obţinute în virtutea acestei funcţii şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, ambele în formă continuată. Instanţa a interzis inculpatului, atât pe perioada executării pedepsei cât şi timp de 3 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei SBÂRCEA MIHAELA DANIELA, director al Direcţiei buget-finanţe, programe şi resurse umane din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 (SSPR), la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 6 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

Ia act că partea civilă Guvernul României – Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989 a renunţat la pretenţiile civile formulate în cauză.
Respinge ca neîntemeiate pretenţiile civile în cuantum de 1.072.250.000 lei ROL formulate de partea civilă Asociaţia Decembrie 1989 Metrou.
Obligă pe inculpatul Cutean Vasile Emilian la plata sumei de 7.000 lei, iar pe inculpata Sbârcea Mihaela Daniela la plata sumei de 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 19 aprilie 2006 (comunicatul nr. 51/VIII/3 din data de 20 aprilie 2006).



Actualizare la 29.03.2019
Prin decizia 664/A din 15.04.2016 Curtea de Apel București a admis cererea de revizuire formulată de persoana condamnată Cutean Emilian Vasile și a desființat decizia penală nr. 274/R din 07.02.2012 a Curții de Apel București, decizia penală nr. 141/A/01.04.2011 a Tribunalului București, sentința penală nr. 442/15.06.2009 a Judecătoriei Sector 1 București.
În urma rejudecării dosarului, prin decizia penală nr. 271/A din 27.02.2019, Curtea de Apel București a dispus condamnarea inculpaților CUTEAN EMILIAN VASILE și SBÂRCEA MIHAELA DANIELA, pentru aceleași infracțiuni reținute în sarcina lor cât și la aceleași pedepse dispuse prin decizia penală nr. 274 din 7 februarie 2012 a Curții de Apel București.
Totodată, instanța a constatat ca executate pedepsele respective.
Obligă pe inculpatul Cutean Vasile Emilian la plata sumei de 4.000 lei către partea civilă, reprezentând contravaloare taxă expertiză contabilă și pe inculpata Sbîrcea Mihaela Daniela la plata sumei de 1.000 lei către aceeași parte civilă, cu același titlu.
Obligă pe inculpatul Cutean Vasile Emilian la plata sumei de 7.000 lei, iar pe inculpata Sbârcea Mihaela Daniela la plata sumei de 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

DEFINITIVĂ


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 20 aprilie 2006