DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 februarie 2012
Nr. 49/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna ianuarie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BULACU VICTOR-EMANUEL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2010, inculpatul Bulacu Victor-Emanuel, în contextul în care era cercetat într-un dosar penal aflat pe rolul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, le-a promis celor doi ofiţeri de poliţie judiciară desemnaţi să efectueze o percheziţie informatică (denunţători în cauză) câte 10.000 USD cu titlu de mită. În dosarul respectiv, Bulacu Victor-Emanuel avea calitatea de învinuit fiind cercetat pentru infracţiuni de crimă organizată în legătură cu falsificarea instrumentelor electronice de plată şi accesare fără drept a unui sistem informatic. Banii au fost oferiţi pentru ca cei doi ofiţeri să omită să consemneze în procesul verbal de percheziţie informatică mai multe date care i-ar putea agrava situaţia în cadrul dosarului penal.
De asemenea, în aceleaşi împrejurări, inculpatul Bulacu Victor-Emanuel i-a promis unuia dintre ofiţeri sume de bani cuprinse între 10.000 şi 15.000 de euro pentru a interveni pe lângă procurorul de caz în scopul obţinerii unei soluţii de netrimitere în judecată sau pentru a fi trimis în judecată mult mai târziu, la o instanţă din judeţul Constanţa, într-o cauză separată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Neamţ.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
NEAMŢIU LUCIAN-MIRON, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Sibiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă şi
SANDU MARIAN, administrator al SC Postu Trans SRL Turcoaia, jud. Tulcea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada mai-iunie 2011, inculpatul Neamţiu Lucian-Miron, ofiţer de poliţie judiciară, cu gradul profesional de comisar, a acceptat de la inculpatul Sandu Marian promisiunea obţinerii unor foloase materiale constând în cazare pentru 3 nopţi în 3 camere la un hotel într-o staţiune turistică de pe litoral şi a obţinut efectiv folosul material constând în suma de 4.721 lei, reprezentând contravaloarea cazării. Foloasele au fost obţinute în schimbul intervenţiei sale pe lângă preşedintele Judecătoriei Sălişte, jud. Sibiu, astfel încât acesta din urmă să admită plângerea contravenţională depusă de Sandu Marian într-un dosar civil pe care magistratul urma să îl soluţioneze şi care ar fi avut drept consecinţă restituirea permisului de conducere.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba-Iulia.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ARHIP LIVIU, fost primar al comunei Stănileşti, judeţul Vaslui, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- două infracţiuni de fals intelectual şi
- înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;

STRIBLEA MAGDALINA, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, ŞERBAN CORNELIU, inginer constructor, IORDACHI RADU-CONSTANTIN, inginer constructor, DRÂNCEANU GHEORGHE, inginer proiectant în cadrul Serviciului de Proiectare –Finanţare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, ZAHARIA TEODORA, secretar al Primăriei comunei Stănileşti, judeţul Vaslui, PRUTEANU ŞTEFAN, inginer în cadrul Primăriei comunei Stănileşti, judeţul Vaslui, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,
- fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 29 martie 2004, între Consiliul Local al Comunei Stănileşti, judeţul Vaslui (beneficiar) şi Agenţia SAPARD România (Autoritatea Contractantă) a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă pentru punerea în practică a proiectului intitulat "Modernizare drum de interes local Gura Văii ( DN 24A ) - Pogănesti, 6,524 Km., comuna Stănileşti, judeţul Vaslui". Contractul de execuţie a lucrărilor a fost atribuit prin licitaţie SC Compania Nova Construct SA Iaşi.
În cursul lunii decembrie 2005, pentru a obţine în mod nelegal tranşa a patra din banii alocaţi în cadrul acestui proiect, inculpatul Arhip Liviu, în calitate de reprezentant al beneficiarului şi primar al comunei Stănileşti la acel moment, a semnat şi depus la Autoritatea Contractantă mai multe înscrisuri false (proces verbal de recepţie, raportul de execuţie) atestând, în mod nereal, că lucrările pentru care a solicitat alocarea tranşei au fost realizate integral şi în conformitate cu prevederile proiectului tehnic. În această modalitate, Agenţia SAPARD a aprobat plata către Consiliul Local Stănileşti a sumei de 862.002,57 RON (echivalentul a aproximativ 235.590,63 euro) reprezentând fonduri SAPARD şi fonduri de la bugetul de stat alocate în mod nelegal.
În demersul său, inculpatul Arhip Liviu a fost ajutat de inculpaţii Striblea Măgdălina, inginer proiectant în cadrul SC Striblea SRL Vaslui, realizator al proiectului tehnic, care a întocmit în fals referatul privind execuţia lucrărilor, în timp ce inculpaţii Şerban Corneliu (diriginte de şantier şi secretar al comisiei de recepţie), Drânceanu Gheorghe, Iordachi Radu Constantin, Zaharia Teodora şi Pruteanu Ştefan (membri ai comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor) au semnat procesul verbal de recepţie în care s-a consemnat în mod nereal că lucrările au fost finalizate.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală si Pescuit nu s-a constituit parte civilă în procesul penal până la momentul sesizării instanţei de judecată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DEAC MIHAI-RADU, consilier în Consiliul Local al Comunei Vînători, judeţul Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi
- instigare la fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În data de 30 aprilie 2010 şi 9 mai 2011, inculpatul Deac Mihai-Radu a solicitat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mureş acordarea de fonduri europene nerambursabile în baza schemei unice de plată pentru suprafaţa de 65 de hectare de păşune. În cuprinsul acestor cereri, inculpatul a făcut afirmaţii nereale în sensul că deţine un număr suficient de animale pentru a se încadra în prevederile legale impuse pentru acordarea subvenţiei. În susţinerea acestei afirmaţii, inculpatul a prezentat două adeverinţe, emise la solicitarea sa de funcţionari publici din cadrul Primăriei comunei Vînători, judeţul Mureş, în care s-a specificat în mod nereal că inculpatul deţine numărul necesar de animale.
A.P.I.A s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 81.982,70 lei (echivalentul a aproximativ 19.473 euro), reprezentând banii achitaţi pe nedrept inculpatului Deac Mihai – Radu.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 decembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 octombrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 martie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 mai 2014