DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT

Prin decizia penală nr. 2544 din 21 decembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului POPA GHEORGHE, director al Direcţiei Economice şi Financiare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (A.N.S.I.T.) în perioada 2002 – 2007, la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale).

Condamnarea inculpatei DICEA IRINA OLGUŢA, şef al serviciului financiar contabil în cadrul Direcţiei Economico Financiare a A.N.S.I.T., la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), complicitate la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale).

Condamnarea inculpatului CIURILĂ GHEORGHE, administrator al S.C. SITEX TOUR S.R.L. şi S.C. SPASICI COMSERV S.R.L., la pedeapsa de 3 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (10 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Instanţa a interzis inculpaţilor Popa Gheorghe, Dicea Irina Olguţa şi Ciurilă Gheorghe, atât pe perioada executării pedepselor cât şi timp de 2 ani după executare, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatei PEPELEA ANCA, reprezentant al Ligii pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (L.A.D.T.) Braşov, la pedeapsa de 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Obligă în solidar inculpaţii Popa Gheorghe, Dicea (Geanaliu) Irina Olguta şi Ciurilă Gheorghe, acesta din urma în solidar şi cu părţile responsabile civilmente S.C Ares Construct S.R.L şi S.C Spasici Com Serv S.R.L la plata către partea civilă, cu titlul de despăgubiri civile, a sumei de 7.136.427.020 ROL (inc. Ciurila Gheorghe fiind obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C Ares Construct S.R.L doar în limita sumei de 342.067.000 ROL şi în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C Spasici Com Serv S.R.L doar în limita sumei de 3.010.412.400 ROL).
Obligă fiecare inculpat la plata sumei de 2500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 10 februarie 2011 (comunicatul nr. 57/VIII/3 din data de 14 februarie 2011).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.