DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT

Prin decizia penală nr. 4.280 din 15 decembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpaţii Gherghe Alexandru, administrator al unei societăţi comerciale şi Gherghe Alexandrina la pedeapsa de câte 4 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
De asemenea, instanţa a decis, pentru fiecare inculpat interzicerea pe perioada executării pedepsei şi pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Condamnă pe inculpaţii Dobrescu Răzvan şi Spiridon Elisabeta, administratori ai unei societăţi comerciale, la pedeapsa de câte 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi pe inculpatul Ciubotariu Sandu, secretar executiv al unui partid al minorităţilor naţionale, la pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.
De asemenea, instanţa a decis, pentru fiecare inculpat interzicerea pe perioada executării pedepsei şi a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Instanţa obligă la restituirea către martori a următoarelor sume:
- echivalentul în lei a sumei de 145.720 euro şi 3.250 USD de către inculpaţii Gherghe Alexandrina şi Gherghe Alexandru;
- echivalentul în lei a sumei de 170.000 euro de către inculpatul Dobrescu Răzvan Teodor;
- echivalentul în lei a sumei de 209.500 euro de către inculpata Spiridon Elisabeta;
- echivalentul în lei a sumei de 8.000 euro de către inculpatul Ciubotariu Sandu.

Confiscă de la fiecare dintre inculpaţii Gherghe Alexandrina şi Gherghe Alexandru câte 9.500 euro, în legătură cu martorii care nu au solicitat restituirea.

Obligă inculpatul Gherghe Alexandrina şi Gherghe Alexandru la plata sumei de câte 500 lei cheltuieli judiciare către stat.
Obligă inculpaţii Ciubotariu Sandu Dobrescu Răzvan la plata a câte 400 lei cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 01 noiembrie 2005 (comunicat nr. 635/VIII/3 din 3 noiembrie 2005).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.