DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 137/ 31 martie 2004

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Serviciului Militar Teritorial Anticorupţie Bucureşti din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

 

            BUZOIANU LIVIU CONSTANTIN – căpitan în cadrul UM 02180 Bucureşti – pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, călcare de consemn şi complicitate la sustragere de înscrisuri;

            MIRCEA VINTILĂ – plutonier major în cadrul UM 02122 Bucureşti – pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi sustragere de înscrisuri;

            VLAD ILIE GHEORGHE – angajat la Institutul Postuniversitar al Medicilor şi Farmaciştilor Bucureşti - pentru infracţiunile de luare de mită şi complicitate la sustragere de înscrisuri;

            CERNESCU DAN FLORIAN – medic, angajat la Institutul Postuniversitar al Medicilor şi Farmaciştilor Bucureşti - pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la sustragere de înscrisuri şi

            ALEXANDRU GRIGORE – plutonier adjutant şef (în rezervă) - pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la sustragere de înscrisuri.

 

            Situaţia de fapt reţinută de procurori se referă la modul de organizare a examenului de rezidenţiat  din 27 octombrie 1996 organizat de Ministerul Sănătăţii.

 După cum se ştie, începând cu anul 1993, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat rezidenţiatul ca formă de pregătire postuniversitară de specializare a medicilor şi farmaciştilor, înlăturând astfel vechea formă de pregătire denumită „secundariat”. Tot cu această ocazie, s-a înfiinţat Institutul Postuniversitar al Medicilor şi Farmaciştilor, sub directa îndrumare şi supraveghere a Ministerului Sănătăţii, care avea ca sarcină, printre altele, şi elaborarea şi multiplicarea, în funcţie de numărul de candidaţi, a caietelor cu întrebări şi a grilelor de răspuns pentru examen.

            Pentru concursul organizat în anul 1996, Ministerul Sănătăţii a apelat şi a obţinut sprijinul Ministerului Apărării Naţionale ca activitatea de desigilare a plicurilor cu întrebări, precum şi multiplicarea acestora, să se facă într-o unitate militară, sub pază şi control strict, fără posibilitatea ca membrii comisiei să poată părăsi incinta sau să ia legătura cu exteriorul.

            Pentru concursul de rezidenţiat din 27 octombrie 1996 a fost constituită o comisie formată din 18 persoane (reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti şi ai Institutului de Pregătire Postuniversitară a Medicilor şi Farmaciştilor) şi s-a ales ca sediu al desigilării, aranjării şi multiplicării subiectelor de concurs, Unitatea Militară nr. 02122 Bucureşti, aparţinând  Ministerului Apărării Naţionale.

             Printre cei care trebuiau să asigure paza obiectivului au fost desemnaţi şi inculpaţii MIRCEA VINTILĂ – care îndeplinea funcţia de comandant al plutonului de pază, transport şi servicii -  şi BUZOIANU LIVIU CONSTANTIN – căpitan, şef de obiectiv - , iar transportul aparaturii computerizate de multiplicare a subiectelor s-a realizat de inculpatul VLAD ILIE GHEORGHE – angajat la Institutul Postuniversitar al Medicilor.

            Aceşti trei inculpaţi, au fost atraşi de către inculpatul CERNESCU DAN FLORIAN  – medic la Institutul Postuniversitar al Medicilor şi Farmaciştilor Bucureşti – şi de inculpatul ALEXANDRU GRIGORE – fost cadru militar - în vederea sustragerii şi valorificării subiectelor de concurs şi, prin aceasta a obţinerii în mod necuvenit a unor sume de bani în valută. Trebuie precizat că ALEXANDRU GRIGORE constituia o legătură sigură şi operativă între coinculpaţi, întrucât îi cunoştea foarte bine din anii anteriori.

            Cu 10 zile înainte de data fixată pentru susţinerea concursului, inculpaţii CERNESCU DAN FLORIAN, MIRCEA VINTILĂ, VLAD ILIE GHEORGHE şi ALEXANDRU GRIGORE s-au întâlnit la domiciliul inculpatului VLAD ILIE GHEORGHE şi au pus la punct detaliile activităţii infracţionale. Astfel, MIRCEA VINTILĂ trebuia să sustragă subiectele, să le remită lui VLAD ILIE GHEORGHE, acesta din urmă trebuia să le predea inculpatului ALEXANDRU GRIGORE, care la rândul său, să le remită lui CERNESCU DAN FLORIAN pentru  fi distribuite candidaţilor.

            Inculpaţii au stabilit şi suma ce urma a fi obţinută prin acest mod: 7.000 de dolari, bani ce trebuiau să se împartă „în raport de riscurile asumate de fiecare”.

            Planul a fost pus în aplicare cu doar 3 zile înainte de examen şi a funcţionat conform înţelegerii dintre inculpaţi. Astfel, cu complicitatea inculpatului BUZOIANU CONSTANTIN LIVIU care şi-a încălcat consemnul de pază primit, inculpatul MIRCEA VINTILĂ a pătruns în camera de lucru a comisiei şi a sustras caietul cu întrebările pentru examen  care,  ulterior, a fost distribuit mai multor beneficiari, pe filiera amintita.

În cauză au fost audiaţi peste 130 de martori, au fost ridicate înscrisuri şi au fost efectuate confruntări pentru stabilirea situaţiei de fapt.

Totodată, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au format alte două dosare care vor avea în vedere descoperirea posibilelor altor filiere prin care, în paralel cu cea expusă mai sus, s-au sustras şi distribuit caiete cu întrebări sau grilele de răspuns pentru rezidenţiate.

 

Dosarul a fost înaintat spre competentă judecată Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 31 ianuarie 2014