DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 noiembrie 2011
Nr. 699/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ANCUŢA GHEORGHE, primar al localităţii Sireţel, judeţul Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită şi
- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,

ANCUŢA MIHAELA în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită,

CONSTANTINESCU GHEORGHE, funcţionar în cadrul Primăriei comunei Sireţel, responsabil cu achiziţiile publice, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- două infracţiuni de fals intelectual, în formă continuată,
- două infracţiuni de uz de fals,

HANGANU PETRU în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- fals intelectual, în formă continuată şi
- uz de fals, în formă continuată;

LUPU NECULAI, administrator al SC”APRODEX”SRL Paşcani, judeţul Iaşi în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită;

SC ”APRODEX” S.R.L. Paşcani, judeţul Iaşi în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită;

S.C. ”SPRINTER AGM” S.R.L. Iaşi în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2007, inculpatul Ancuţa Gheorghe, în calitate de primar al comunei Sireţel, judeţul Iaşi şi de reprezentant al autorităţii contractante, a decis încheierea unui contract de lucrări cu S.C. „APRODEX” S.R.L., firma inculpatului Lupu Neculai, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Contractul de achiziţie publică avea ca obiect executarea lucrării „Pod şi podeţe pe drumurile comunale DC149 şi DS159 în comuna Sireţel, judeţul Iaşi”. La data de 17 septembrie 2007, societatea comercială menţionată mai sus a fost declarată în mod nelegal câştigătoare a licitaţiei cu ajutorul unor membri ai comisiei de evaluare, respectiv Constantinescu Gheorghe, preşedintele comisiei de evaluare şi Hanganu Petru, în condiţiile în care ofertele financiare ale S.C. ”Aprodex”S.R.L. depăşeau valoarea estimată a contractului şi valoarea devizului general. Acest lucru a fost posibil şi prin faptul că inculpaţii Constantinescu Gheorghe şi Hanganu Petru au falsificat mai multe acte ce făceau parte din documentaţia aferentă contractului de achiziţie publică (respectiv procesul verbal de deschidere a ofertelor, raportul de evaluare, liste de verificare a conformităţii administrative, etc.). De asemenea, inculpatul Constantinescu Gheorghe a depus la autoritatea contractantă (Consiliul local Sireţel) şi a transmis spre publicare în sistemul electronic al licitaţiilor anunţul de atribuire a acestui contract în care a consemnat date nereale în scopul de a ascunde câştigarea licitaţiei de către firma inculpatului Lupu Neculai.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 212.464,89 lei.

Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Ancuţa Gheorghe a primit cu titlu de mită de la inculpatul Lupu Neculai, administrator al firmei beneficiare a contractului, un microbuz în valoare de 144.927,44 lei (echivalentul a aproximativ 42.280 de euro) pentru ca, în calitate de primar, să aprobe suplimentarea valorii acestui contract, prelungirea termenului de execuţie, decontarea şi recepţia lucrărilor la timp şi fără obiecţiuni. De asemenea, bunul a fost primit şi pentru ca, în cursul lunilor octombrie şi decembrie 2007, inculpatul Ancuţa Gheorghe să aprobe acordarea ilegală a unui avans în valoare totală de 373.465,02 lei.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii microbuzului, bunul a fost înregistrat, cu complicitatea inculpatei Ancuţa Mihaela (soţia lui Ancuţa Gheorghe), în patrimoniul S.C.”Sprinter AGM” S.R.L., în baza unui contract de vânzare – cumpărare cu valoare zero. La această firmă, cu obiect de activitate în domeniul transporturilor, Ancuţa Gheorghe deţinea 50% din acţiuni iar Ancuţa Mihaela avea calitate de administrator.

Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 212.464,89 lei.
În vederea recuperări acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile aparţinând inculpaţilor Ancuţa Gheorghe, Ancuţa Mihaela şi Constantinescu Gheorghe.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 octombrie 2017