DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 4 octombrie 2011
Nr. 599/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei NIŢU MARIA CERASELA, avocat în Baroul Caraş-Severin, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi instigare la mărturie mincinoasă .

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunilor iunie – august 2011, inculpata Niţu Maria Cerasela, în calitate avocat, i-a pretins unei persoane suma de 700 lei, promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă un magistrat judecător din cadrul Judecătoriei Bozovici, pentru a-l determina să soluţioneze în mod favorabil acţiunea civilă exercitată de persoana respectivă, în sensul anulării unui proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei la regimul circulaţiei rutiere.
La data de 9 august 2011, inculpata Niţu Maria Cerasela i-a prezentat lui Perian Ion, învinuit în cauză, detaliile plângerii contravenţionale redactate pentru clienta sa şi l-a instruit să declare, în mod mincinos, că în momentul constatării contravenţiei s-ar fi aflat de faţă şi că ar fi perceput în mod nemijlocit detaliile pe care inculpata i le-a furnizat ulterior, asigurându-l că mărturia sa mincinoasă nu va putea fi probată.
Referitor la învinuitul Perian Ion, faţă de care s-au efectuat cercetări sub aspectul infracţiunii de mărturie mincinoasă, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, respectiv amendă de 1 000 lei.
Amintim că la data de 12 august 2011, Curtea de Apel Timişoara a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatei Niţu Maria Cerasela (detalii în comunicat nr. 521/VIII/3 din 12 august 2011).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 decembrie 2011