DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 octombrie 2011
Nr. 595/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului DRĂGANCEA RĂDUCU SERGIU GELU, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură APIA – Centrul judeţean Dolj, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2010, inculpatul Drăgancea Răducu Sergiu Gelu, în calitate de director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale cu activitate în agricultură suma de 25.000 USD (dolari americani), respectiv 10% din totalul subvenţiilor solicitate de respectiva societate. Banii au fost pretinşi pentru autorizarea mai rapidă a plăţii celei de-a doua tranşe de subvenţii pentru suprafeţele de teren agricol cultivate (subvenţii aferente anului agricol 2010 – 2011). Subvenţiile pe suprafaţa cultivată acordate de APIA sunt finanţate atât din fonduri europene cât şi din bugetul de stat.
La data de 5 septembrie 2011, acelaşi inculpat a pretins de la unul din reprezentanţii aceleiaşi societăţi agricole – denunţător în cauză - suma de 25.000 euro pentru urgentarea autorizării plăţilor pe suprafaţa cultivată (subvenţii aferente anului agricol 2011 – 2012), precum şi pentru a nu sesiza eventuale nereguli care ar fi condus la controale nedorite şi la întârzierea plăţilor.
La data de 9 septembrie 2011, inculpatul Drăgancea Răducu Sergiu Gelu a primit de la acelaşi denunţător suma de 10.000 euro, reprezentând prima tranşă din mita pretinsă în scopul menţionat anterior. În schimbul sumei de 10.000 euro primite cu titlu de mită, inculpatul s-a angajat să-l ajute pe denunţător şi la completarea cererii unice de plată a subvenţiilor aferente anului agricol 2012 – 2013, astfel încât societatea administrată de denunţător să obţină finanţări suplimentare, de aproximativ 200.000 euro. La data de 9 septembrie 2011, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, dată la care au dispus şi reţinerea inculpatului Drăgancea Răducu Sergiu Gelu pentru 24 de ore.
La data de 10 septembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului (comunicat nr. 553/VIII/3 din 10 septembrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 august 2012