DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 93/17 martie 2004

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au solicitat Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Craiova declanşarea procedurii de cercetare a averii inculpatului CIOBOTEA PETRE, fost director executiv al Regionalei de Drumuri şi Poduri Craiova.

            Urmare a cercetării efectuate de procurorii anticorupţie s-a stabilit faptul că inculpatul deţine, împreună cu soţia sa, trei imobile în Drobeta Turnu Severin, respectiv un apartament cu două camere şi două case, cu teren aferent  în suprafaţă de 78 mp.

            Totodată, s-a stabilit că în luna aprilie 2003, soţia inculpatului a dobândit un apartament cu patru camere în municipiul Timişoara.

            Cu ocazia percheziţiei efectuate de procurorii P.N.A., imediat după declanşarea urmăririi penale, în autoturismul Opel Vectra aparţinând Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova folosit de inculpat, s-au găsit în portbagajul maşinii importante sume de bani: 20.340 euro, 2.940 USD şi 129.200.000 lei, a căror provenienţă nu a putut fi explicată de acesta. Anchetatorii au dispus consemnarea acestor sume de bani la o sucursală bancară din Bucureşti până la decizia definitivă a instanţei.

            S-a apreciat că valoarea bunurilor deţinute de inculpatul CIOBOTEA PETRE şi care nu poate fi justificată se ridică la aproximativ 5 miliarde lei. Întrucât există dovezi certe că unele bunuri şi valori nu puteau fi dobândite din venituri legale, procurorii au solicitat declanşarea procedurii de control a averii în condiţiile Legii 115/1996.

            Reamintim faptul că în luna decembrie 2003, Parchetul Naţional Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată a inculpatului CIOBOTEA PETRE sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

            S-a stabilit că, în perioada aprilie-decembrie 2003, acesta a pretins şi primit de la denunţătorul MOGA TEODOR bani şi bunuri în cuantum de peste 1 miliard de lei. În justificarea acestor pretenţii, CIOBOTEA PETRE, a lăsat să se înţeleagă că ar avea  influenţă asupra unor persoane cu funcţii de conducere şi decizie din cadrul unor societăţi comerciale cu capital privat, pentru a-i determina pe aceştia să încheie şi să deruleze contracte de furnizare de materiale de construcţii cu una din societăţile la care denunţătorul era administrator. Reamintim, de asemenea că, la data de 5 decembrie 2003, procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au realizat prinderea în flagrant a inculpatului CIOBOTEA PETRE imediat după ce acesta primise de la denunţător o parte din sumele în valută pretinse în scopurile sus menţionate.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA

 


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2010