DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
21 septembrie 2011
Nr. 567/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a următorilor inculpaţi:

BACIU REMUS VIRGIL, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), cu rang de subsecretar de stat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă;
ANDRUŞENCO CAMELIA TEODORA, persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă;
CIUBOTARU GHEORGHE, persoană fără calitate specială (soţul lui Andruşenco Camelia Teodora), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă.

În acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, următoarele inculpate:
ALBU ELENA, ANDRONE ELISABETA şi STAN VALERIA, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi VIŞAN ELISABETA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – august 2011, inculpatul Baciu Remus Virgil, deţinând funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, cu rang de subsecretar de stat, a pretins şi primit foloase materiale pentru sine, cu ajutorul coinculpatei Andruşenco Camelia Teodora, pentru a-i determina pe funcţionarii din cadrul aceleiaşi instituţii să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989).
Concret, prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) din 27 octombrie 2008, s-a aprobat plata, către Albu Elena, Androne Elisabeta, Stan Valeria, Vişan Petra şi alţi titulari, a unor despăgubiri în valoare de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 euro), aferente unui teren în suprafaţă de 7.180 m.p., situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Cu toate acestea, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.
În aceste circumstanţe, în perioada iunie-august 2011, inculpatul Baciu Remus Virgil a pretins, cu ajutorul inculpatei Andruşenco Camelia Teodora, de la cele patru titulare ale despăgubirilor (inculpate sau învinuite în prezenta cauză) un folos care iniţial nu a fost particularizat, fiind apoi individualizat ca procentaj de 20% din valoarea despăgubirilor stabilită de C.C.S.D. , diminuat ulterior la 15%, după care a primit, în trei tranşe, cu ajutorul aceleiaşi coinculpate, suma totală de 1.817.500 lei (reprezentând echivalentul a aproximativ 432.738 euro), din care şi-a însuşit 1.134.900 lei (echivalentul a 270.215 euro). Astfel, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit în zilele de 8 şi 14 august 2011 câte 367.000 lei, iar la data de 26 august 2011, suma de 400.900 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Restul banilor, adică suma de 682.600 lei (echivalentul a 162.523 euro) a fost însuşită de Andruşenco Camelia Teodora care, în desfăşurarea activităţilor infracţionale a beneficiat de ajutorul soţului său, inculpatul Ciubotaru Gheorghe. Inculpata Vişan Elisabeta (fiica lui Vişan Petra) a asigurat legătura între cele patru cumpărătoare de influenţă şi inculpaţii Remus Baciu şi Andruşenco Camelia Teodora, pentru realizarea demersurilor de transmitere a pretinderii şi, respectiv, de remitere a folosului cerut ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă.
În vederea confiscării speciale, s-a dispus sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Remus Baciu Virgil (până la concurenţa sumei de 734.000 lei, reprezentând valoarea bunurilor identificate), Andruşenco Camelia Teodora şi Ciubotaru Gheorghe până la concurenţa sumei de 682.600 lei.

Amintim că la data de 28 august 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Baciu Remus Virgil şi Andruşenco Camelia Teodora (comunicat nr. 533/VIII/3 din 29 august 2011), iar la data de 6 septembrie 2011, aceeaşi instanţă a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Ciubotaru Gheorghe (comunicat nr. 543/VIII/3 din 6 septembrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 aprilie 2014