DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
17 august 2011
Nr. 525/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului NEDELCU NICOLAE, preşedintele Asociaţiei C.A.R. Universul Familiei Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune în formă continuată (410 acte materiale), desfăşurare de activităţi interzise şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006 – 2009, în calitatea sa de preşedinte a Asociaţiei C.A.R. Universul Familiei Braşov, a indus şi menţinut în eroare un număr de 410 persoane (părţi vătămate în prezenta cauză), în contextul încheierii unor contracte de economisire – creditare, cât şi în contextul reînnoirii acestora. Prin forma de redactare a statutului C.A.R. Universul Familiei Braşov, inculpatul a creat aparenţa că asociaţia desfăşoară o activitate legală, susţinând că este abilitat legal să încheie contracte de economisire şi oferind dobânzi mult mai mari (mergând până la 80%) faţă de cele practicate de băncile comerciale, pe care însă nu le putea onora din lipsa altor surse de venit.
Astfel, de la data înfiinţării în cursul anului 2002 şi până la data intrării în insolvenţă în anul 2009, Asociaţia C.A.R. Universul Familiei Braşov a desfăşurat activitatea de atragere a depozitelor de la populaţie, cu încălcarea, atât a legii de funcţionare, cât şi a statutului propriu, dobânzile fiind stabilite în mod arbitrar în contractele de economisire/creditare.
Sumele de bani încasate la contractele de depozit de Asociaţia C.A.R. Universul Familiei Braşov în perioada 2002 – 2008 au fost utilizate discreţionar de inculpatul Nedelcu Nicolae, în scop personal sau pentru alte firme şi asociaţii la care era direct interesat, în detrimentul părţilor vătămate. Prin activitatea desfăşurată prin intermediul Asociaţiei C.A.R. Universul Familiei Braşov, inculpatul Nedelcu Nicolae a creat un prejudiciu total de 9.851.505,71 lei, (2.661.490 euro la cursul mediu de 3,7 lei/euro din perioada ianuarie 2006 – martie 2009) în dauna a 410 persoane care s-au văzut în imposibilitate să mai recupereze sumele de bani depuse.
În perioada 2007 – 2009, în calitate de preşedinte al Asociaţiei C.A.R. Universul Familiei Braşov I.F.N., entitate care nu era instituţie de credit, inculpatul a continuat să desfăşoare activităţi de atragere de depozite băneşti de la public, deşi fuseseră interzise prin art. 5 din O.U.G. nr. 99/2006.
În plus, pentru a înregistra Asociaţia Universul Familiei Braşov ca instituţie financiară nebancară, inculpatul Nedelcu Nicolae a întocmit în fals un înscris intitulat „Hotărârea Adunării Generale a membrilor C.A.R. din 12.06.2006”, pe care l-a folosit la data de 19 iulie 2006 cu prilejul autentificării noului statut al asociaţiei. În realitate, la acea dată nu avusese loc Adunarea generală a membrilor C.A.R. şi, în consecinţă, hotărârea nu a fost luată de acest for de conducere.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând inculpatului Nedelcu Nicolae.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Braşov.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 septembrie 2014