DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 26 iulie 2011
Nr. 493/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei UNGUREANU ANGELA, judecător în cadrul Judecătoriei Iaşi – Secţia Civilă, în prezent suspendată din funcţia de judecător, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- primire de foloase necuvenite, în formă continuată (cincisprezece acte materiale),
- fals în declaraţii, în formă continuată (şapte acte materiale) şi
- conflict de interese.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2009 - ianuarie 2011, inculpata Ungureanu Angela, judecător în cadrul Secţiei Civile a Judecătoriei Iaşi, a pretins şi a primit de la opt avocaţi din cadrul Baroului Iaşi, cu titlu de împrumut, sumele totale de 2250 euro, 600 USD şi 4600 lei, majoritatea nefiind restituite decât după începerea cercetărilor în prezenta cauză. Avocaţii respectivi apăraseră interesele legale ale unor persoane care avuseseră calitatea de părţi în cauzele civile pe care judecătoarea Ungureanu Angela le soluţionase, pronunţând soluţii favorabile acestora, sau, în unele situaţii, le avea în curs de judecată. Banii au fost pretinşi şi primiţi după ce şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, inculpata profitând de acest aspect cu ocazia fiecărei solicitări. În acest context, la data de 31 mai 2010, Ungureanu Angela a pronunţat o hotărâre judecătorească favorabilă interesului personal al unuia dintre aceşti avocaţi, în condiţiile în care în cursul lunii noiembrie 2009, inculpata primise de la acesta un împrumut în sumă de 200 de euro pe care nu îl restituise în acel moment, deşi termenul scadenţei fusese depăşit.
Toate împrumuturile au fost solicitate şi primite în condiţiile în care Ungureanu Angela nu mai discutase niciodată în cadru particular cu avocaţii respectivi ci exclusiv în context profesional şi fără să se pună problema plăţii vreunei dobânzi.
Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi în contextul în care inculpata Ungureanu Angela folosea banii pentru a achita mai multe împrumuturi contractate anterior. Astfel, Ungureanu Angela nu a menţionat în cuprinsul declaraţiilor de avere din perioada anilor 2006 – 2010 datoriile care rezultau din contracte încheiate cu instituţii de creditare, deşi cuantumul lor depăşea echivalentul sumei de 5.000 de euro.

La data de 28 ianuarie 2011, inculpata Ungureanu Angela a fost prinsă în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit de la unul dintre avocaţi suma de 2.500 lei reprezentând împrumutul solicitat. În aceeaşi zi, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe termen de 24 de ore.

La data de 29 ianuarie 2011, Consiliul Superior al magistraturii – Secţia pentru judecători nu a avizat arestarea preventivă a inculpatei Ungureanu Angela.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 16 noiembrie 2012