DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 iulie 2011
Nr. 479/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

GHEORGHE ALEXANDRU IONUŢ, lucrător vamal în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Prahova, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată,

ANGELESCU DANIELA CRISTINA, lucrător vamal în cadrul – D.J.A.O.V. Prahova - Biroul Control Documentar, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de primire de foloase necuvenite,

JIANU DANIEL, controlor vamal în cadrul D.J.A.O.V. Prahova - Biroul Control Fizic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de primire de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – decembrie 2010 şi ianuarie 2011, inculpatul Gheorghe Alexandru Ionuţ, în calitate de lucrător vamal în cadrul D.J.A.O.V. Prahova, a primit de la un denunţător, reprezentant al mai multor firme care desfăşurau activităţi de import – export din Turcia, prin intermediul numitului Costea Cornel Ion, director executiv al D.J.A.O.V. Prahova, suma totală de aproximativ 10.700 lei. Banii au fost primiţi pentru a accepta eliberarea documentelor vamale fără ca mărfurile importate să fie prezentate la controlul vamal fizic şi pentru a condiţiona eliberarea documentelor vamale de import, indiferent dacă aceste documente erau sau nu corect întocmite sau dacă mărfurile corespundeau din punct de vedere calitativ şi cantitativ.
În acelaşi scop, din banii primiţi de la persoanele menţionate mai sus, Gheorghe Alexandru Ionuţ a dat inculpaţilor Angelescu Daniela Cristina din cadrul Biroului Control Documentar şi Jianu Daniel, din cadrul Biroului Control Fizic, suma de 3.200 lei, respectiv 1.500 lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu (controlul documentelor şi controlul fizic al mărfurilor) referitoare la importurile efectuate de firma denunţătorului.

Prezentul dosar penal s-a constituit ca disjungere dispusă în cauza penală referitoare la inculpatul Costea Cornel Ion, director executiv al D.J.A.O.V. Prahova trimis în judecată în stare de arest preventiv la data de 8 iunie 2011 pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import - export efectuate de societăţile comerciale ale aceluiaşi denunţător (detalii în comunicatul nr. 389/VIII/3 din data de 8 iunie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Prahova.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 septembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 martie 2015