DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 29 iunie 2011
Nr. 443/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor FABIAN PETRU, administrator la S.C. TONICO GENERAL COM S.R.L. Târgovişte şi ONEAŢĂ MIHAELA ALINA, administrator şi director economic al aceleiaşi societăţi, în sarcina cărora s-au reţinut câte două infracţiuni de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie – octombrie 2005, în calitate de administratori ai S.C. TONICO GENERAL COM S.R.L. Târgovişte (societate cu obiect de activitate fabricarea băuturilor alcoolice), pentru a da o aparenţă de legalitate cantităţii de alcool pur pe care au comercializat-o, inculpaţii Fabian Petru şi Oneaţă Mihaela Alina au evidenţiat în contabilitate firmei că au achiziţionat cantitatea de aproximativ 1,8 milioane litri băuturi alcoolice pe baza a 80 de facturi fiscale emise în numele unui furnizor fictiv.
Totodată, în perioada decembrie 2004 – octombrie 2005, inculpaţii au evidenţiat în contabilitatea aceleiaşi firme cheltuieli fictive pe baza a 185 de facturi fiscale emise în numele a trei furnizori fictivi în care au consemnat date nereale referitoare la achiziţia unor produse şi servicii (băuturi alcoolice, mere industriale şi lucrări de reparaţii).Prejudiciul total cauzat bugetului statului este de 11.526.502 lei (aproximativ 3.179.900 euro calculat la un curs mediu de referinţă din perioada infracţională) reprezentând accize, impozit pe profit şi TVA.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor şi au chemat în judecată S.C. TONICO GENERAL COM S.R.L. ca persoană responsabilă civilmente.

Inculpatul Fabian Petru a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, alături de funcţionari din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dâmboviţa, în luna decembrie 2009 (detalii în comunicatul nr. 359/VIII/3 din data de 28 decembrie 2009).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 03 octombrie 2014