DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Directia Nationala Anticoruptie - Comunicat 28 iunie 2011
Nr. 493/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecata a inculpatilor:

- MARIAN SERGIU, subprefect al judetului Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar la data comiterii faptelor, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita, instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra intereselor persoanelor,
- HUDUM MIHAI, inginer în cadrul Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S) Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar la data comiterii faptelor, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra intereselor persoanelor,
- PRUNILA DANIEL, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar la data comiterii faptelor, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpatul Marian Sergiu, în calitate de subprefect al judetului Vaslui, urmarind sa dobândeasca anumite suprafete de teren în conditii avantajoase, a conceput un plan potrivit caruia terenurile respective urmau sa fie scoase din patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S) Vaslui si retrocedate unor persoane cu care urma sa încheie ulterior contracte de vânzare – cumparare. Desi persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea în vedere ca putea sa influenteze procedura de retrocedare, stabilind în mod unilateral, în functie de propriile interese, locatia terenurilor ce urmau a fi retrocedate.
Concret, inculpatul a identificat doua persoane care ar fi avut dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafete de teren situate pe raza localitatilor Negresti, respectiv Alexandru Vlahuta, judetul Vaslui, contactandu-le apoi în mod direct sau prin intermediari. Speculând eventuala lipsa de interes a acestora pentru utilizarea terenurilor agricole, le-a pretins celor doua persoane sa vânda terenurile la preturi mult mai mici decât valoarea de piata, promitând ca în schimb se va ocupa, în calitatea sa de subprefect al judetului si membru al Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, de urgentarea desfasurarii procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate, urmarind astfel sa mute locatia terenurilor în Municipiul Husi, judetul Vaslui si în consecinta sa sporeasca valoarea obiectului reconstituirii dreptului de proprietate.
Dupa stabilirea întelegerilor de vânzare a terenurilor, la preturile convenabile lui, inculpatul Marian Sergiu, încâlcându-si atributiile de serviciu si instigând alti functionari sa-si încalce atributiile de serviciu, cu nesocotirea grava a dispozitiilor legale incidente în materia fondului funciar, a determinat reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea celor doua persoane asupra unor suprafete de teren proprietate de stat, aflate în patrimoniul ADS, exploatate de SC Vidisamp SA Hu?i, societate comerciala cu capital de stat, aflata în acel moment în lichidare. În realizarea scopului urmarit, inculpatul a determinat si falsificarea a doua hotarâri ale Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, prin care se validase reconstituirea dreptului de proprietate, impunând inserarea mentiunii privind acordarea terenurilor de la SC Vidisamp SA Husi, desi acest aspect nu fusese discutat si stabilit de respectiva comisie.
Ulterior emiterii titlurilor de proprietate, potrivit întelegerii, cele doua persoane au vândut terenurile dobândite unor apropiati ai fostului subprefect, la un pret mai mic decât valoarea de piata, banii fiind platiti chiar de catre inculpatul Marian Sergiu.
Prin scoaterea nelegala din patrimoniul statului (titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul ADS) a suprafetelor de teren totalizând 21 de hectare, a fost produs un prejudiciu de 228.904 lei în dauna statului, constând în diferenta de valoare existenta între terenurile retrocedate ilegal si terenurile la care cele doua persoane erau îndreptatite.
Activitatea infractionala a avut ca rezultat si vatamarea intereselor legale ale unor persoane care ar fi putut beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate asupra acelor terenuri si pentru împroprietarirea carora fusese delimitata anterior respectiva suprafata de teren.
În demersurile sale, inculpatul Marian Sergiu a fost sprijinit de inculpatul Hudum Mihai care, în calitate de angajat al A.D.S Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar, fara a avea acordul Comisiei municipale de fond funciar Husi, a întocmit procesele verbale de delimitare a terenurilor si schitele acestora, în conditiile în care cunostea ca subprefectul doreste sa le obtina pentru sine. De asemenea, la solicitarea expresa a inculpatului Marian Sergiu, inculpatul Hudum Mihai i-a determinat pe functionarii însarcinati cu tehnoredactarea hotarârilor comisiei sa insereze în cuprinsul acestora mentiuni privind acordarea terenurilor de la SC Vidisamp SA Husi. Mai mult, fara a avea vreun motiv legal, Hudum Mihai a împiedicat derularea procedurii prin care adevaratii proprietari ai terenului în litigiu ar fi urmat sa intre în posesia acestuia, respectiv a refuzat nejustificat sa semneze procesul verbal de delimitare înregistrat la Primaria Municipiului Husi prin care a fost identificata si delimitata suprafata revendicata.
Inculpatul Prunila Daniel, în calitate de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Vaslui si membru al Comisiei judetene de fond funciar Vaslui, la solicitarea expresa a inculpatului Marian Sergiu, a dispus scrierea titlurilor de proprietate pentru cele doua persoane cu care fostul subprefect stabilise întelegerea, desi nu avusese loc punerea în posesie a proprietarilor. În plus, seful OCPI a semnat cele doua titluri de proprietate si le-a predat împreuna cu toata documentatia aferenta inculpatului Marian Sergiu, încalcându-si astfel atributiile de serviciu.
În cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aflat în proprietatea inculpatului Sergiu Marian, în vederea recuperarii prejudiciului.
Mentionam ca Marian Sergiu a mai fost trimis în judecata în alt dosar, la data de 17 noiembrie 2009 (detalii în comunicatul nr. 295/VIII/3 din 17.11.2009)

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.


BIROUL DE INFORMARE SI RELATII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 ianuarie 2015